Njeriu eshte ai c`ka ha ose me sakte me thuaj cfare ha te te them si duhet te jesh me shendet. Keto perbenin filozofine baze te kohes se Hipokratit, ne periudhen e Greqise se lashte. Qysh ne kohen e Indianeve, 12-15 mije vjet me pare eshte zbuluar se ekzistonte nje lidhje e forte midis ushqimeve dhe organeve te trupit. Le te themi se, ushqime te caktuara ndikojne fuqishem ne rendimentin e trurit dhe ne funksionet fizike te trupit, si ne kujtesen e njeriut, gjumin, dhimbjet, depresionet deri ne aftesine e te mesuarit dhe te pershtaturit ndaj nevojave te jetes. P.sh ushqimet e pasura me lecitin, qe ndodhet ne familjen e bishtajoreve, rrisin fuqine mendore, ndersa ato te pasura me karbohidrate e te varfra me proteina, ne menyren me te sigurte te tyre e bejne njeriun te pergjumur, te ngathet e te vrazhde.

Kerkimet, si ne ate kohe dhe ne kohet moderne sot kane vertetuar qe, ushqimi ose ushqyerja e sakte e kombinuar me "mjekun" levizja, mund te kuroje, sigurisht per nje kohe me te gjate se ilacet, por me te sigurte se ato, shumicen dermuese te semundjeve, per te mos te thene te gjitha. P.sh. cregullimet nervore, cregullimet ne organet e tretjes, hemorroidet, henrie discalis etj, mund te qetesohen nga medikamentet mjekesore, por kurre s`mund te sherohen prej tyre. Perkundrazi, ato mund te sherohen totalisht vetem nga menyra e ushqyerjes. Atehere, ku qendron forca magjike e sherimit prej dietes korrekte te ushqyerjes. Me diete, shpjegojme dhe kuptojme mekanizmin natyral te te ushqyerit tek njerezit, jo sforcimin per te mbajtur diete rraskapitese, c`mobilizuese deri ne semundje-ndjellese.

Sikunder ne kohet shume te lashta (Indianet e vjeter) edhe Anshtajni e preku me se njehere idene se universi perbehet nga vibrime, te quajtura ndryshe vibrime te energise. Pra, materia, ne cfare do lloj lende qofte, e ngurte, e lenget apo e gazte thith dhe emeton vale me frekuenca te ndryshme, si ato alfa, beta dhe gama. Vec te tjerave, ekziston nje lidhje e ngushte apo koherence e persosur midis organizimit te universit dhe organizimit trupor. Sikunder universi, me mori yjesh, mikrokozmosi njeri perbehet nga qeliza te panumerta, qe rriten e zhvillohen, ne saje te drites, ujit, ajrit dhe ushqimit qe hame. Natyra e ushqimeve dhe pijeve qe perdorim kane efektet e tyre ne trupin tone, per pasoje dhe ne mendjen tone. Pra, te gjitha ushqimet pershkohen prej vibrimeve te sipermendura, te padukshme e te fshehura, tipikisht te percaktuara qarte e me frekuenca te ndryshme, te cilat ndikojne ne trupin dhe mendjen e personit qe i ha ato. Sipas tipit te vibracionit dhe forces se energjise, qe mbizoteron ne cdo objekt apo krijese, behet e mundur qe keta te fundit te marrin cilesine e ketyreve forcave. Keto forca klasifikohen sipas nje kuptimi "gros", ne forca te ndjeshme, te pandjeshme dhe statike. Ne varesi te mbizoterimit te ketyreve forcave klasifikohen dhe ushqimet, si: ushqimet e ndjeshme, (sensitive), qe garantojne tek dukuria njeri ndjenjen e harese, gezimit, te vetedijes, te dashurise, paqes, te respektit, te moralit shpirteror e te tjera si keto, ushqimet e pandjeshme, (mutative), qe stimolojne tek njeriu force, levizje, deshire per ndryshim e te tjera si keto dhe ushqimet statike, (static ose dull), qe i japin njeriut ndjenjen e plogeshtise, te perkeqesimit deri ne ate te kallurit per se gjalli.

Le t`i marrim me rradhe. Kur njeriu perdor ushqimet e ndjeshme, qe me poshte do t`i themi se cilat jane, veren se mendja e tij rrjedh lehtesisht drejt niveleve me te larta te ndergjegjesimit, rrjedh qete dhe qarte. Keto ushqime jane baza e jetes, sepse percjellin energji tek shendeti mendor dhe fizik i njeriut, per rrjedhoje dhe paqe ne psiqiken dhe shpirtin e tij. Ne kete grup ushqimesh perfshihen frutat, shumica e perimeve dhe zarzavateve, bulmetet dhe produktet e tyre, familja e kokrizave si gruri, orizi, misri, shumica e barerave dhe erezave. Keto ushqime, duke qene se marrin energji diellore dhe kalojne nen procesin e fotosintezes, sigurojne per njeriun, nje varietet te gjere ushqyesash me vitamina, mikroelement, etj., duke e furnizuar ate me proteina, karbohidrate, yndyrna dhe vitamina e minerale kryesore. Kur njeriu perdor ushqimet e pandjeshme veren se, mendja e tij behet me e agjituar, me nervoze dhe e pa afte per t`u qetesuar dhe/ose relaksuar. Ne fakt, keto i japin njeriut force per te levizur, per te ndryshuar, duke e stimiluar si mendjen dhe trupin e tij, porse duhen marre ne menyre shume te moderuar, ne sasi mesatare, sepse perndryshe prishin ekuilibrin mendor dhe ate trupor. Ne keto ushqime perfshihen pijet me kafeina, cokollatat, ushqimet e fermentuara, disa loj ilacesh etj. Dhe kur njeriu perdor ushqimet statike veren se, ai fillon e ndjehet si i pergjumur, i ngathet, pa energji, pa inisiative, vecanerisht kur ai (njeriu) zbeh ose pakeson dy llojet e ushqimeve te sipermendura. Ne keto ushqime perfshihen mishi, peshku, alkoli, cigaret, ilacet, ushqimet e fermentuara ne vazo, ne kartone, vezet, kerpudhat, qepet, hudhrat etj., me ane te te cilave, njeriu behet me nervoz dhe i pa afte per t`u qetesuar dhe/ose relaksuar. Po ne kete kategori klasifikohet dhe ushqimi i marre nga OMGJ-te. Keto kategori ushqimesh nuk mund te perbejne bazen e ushqyerjes se njeriut, sepse kane aciditet te larte dhe i mundojne organet e trupit per t`i tretur e per t`i perthithur ato.

Mbi aciditeti ne trupin e njeriut eshte shkaku kryesor per fillimin e semundjeve te tij dhe perpos te tjerave, ato krijojne shume nxehtesi per trupin, duke krijuar shqetesime per mendjen e trurin. Kjo eshte arsyeja, qe keto lloje ushqimesh perdoren ne kushte te vecanta klimaterike, si ne brezat e ftohte dhe aspak ne ato tropikale e ekuatoriale. Madje, mendohet qe, ashtu si lengu i qepes ngacmon syte tane, duke i bere te qajne, po ky stermundim do thonim se krijohet edhe per proceset ne tru e ne mendje. Po keshtu dhe veza e mishi, te cilat permbajne kolesterol te larte deri ne 20 mlg, bejne te mundur nxitjen e nje sere semundjeve te gjakut e te zemres.

Kesisoj duket qarte lidhja e produkteve ushqimore te dala nga toka, por qe gjenerohen dhe nga vibrimet e leshuara nga kozmosi qe na rrethon. Kjo lloj nderhyrje ka bere ate, qe ushqimet tona te kene gjenetiken, vecorite, shijet dhe vlerat e sotme, duke pranuar kete lloj bashkepunimi me natyren, qe kurresesi s`mund te jete vetem toka, qe gjithesesi mund te jete vetem universi. Ne kete kuptim, ai (ushqimi) nuk mundet dhe nuk ka mundesi te pranoje nderhyrje te tjera, ne gjenetiken e saj nga duart e pasardhesit shume te vone njeri, duke i trajtuar ato, si kavie per te kenaqur tamaqarllekun e ketij te fundit. Eshte llogaritur se, toka mund te ushqeje 40-50 miliard njerez normal, por jo 4-5 miliard "grykesa", edhe sikur te rrise sasine e tyre me OMGJ. Vereni sa po ngjajne produktet e ushqimeve te OMGJ me produktin njeri. Pra, aresyet e mos perdorimit, as ne sasi mesatare te kesaj kategorie ushqimi, nuk lidhet me ndjenja sentimentale e paragjykime apo bindje fetare, as me vleresime emocionale, por me aresye e fakte shkencore nga vete jeta njerezore dhe sidomos e jetes para saj.

Prof. ass. Sazan GURI