Total: (110,050) Pershendetje Vizitor | Regjistrohuni | Ndihme | Na Shkruani
Parajsa.com Forumi
... komuniteti i shqiptareve

Kendi i Reklamave


Tregoni rezultatet 1 ne 8 nga 8
 1. #1
  Minifotoja e anetarit Muslimani
  Muslimani eshte Jashte Linje Moderator/e
  Reg
  07-03-04
  Lokalizimi
  Shkoder
  Postime
  238

  Kryesore Rruga e lumturise - NAMAZI

  Rruga e lumturise - NAMAZI

  Pejgamberi s.a.v.s. ka thene:
  "Eshte namazi ai qe mundeson njeriun te jete me afer All-llahut".
  Namazi eshte sherues i shpirterave te trazuar.
  Namazi eshte qetesues i te semureve.
  Ushqimi i shpiriti, sherimi i zemres eshte namazi.
  "Namazi eshte gezimi i zemres sime, bebeza e syrit tim", aludon kete deshire.

  Linku i meposhtem eshte nje video ku flitet per namazin, detyrimin paresor per nje musliman. Ju keshilloj ta shihni, pasi eshte nje punim mjaft i bukur.

  [googlevideo="Rruga e lumturise - Namazi"]
  Modifikuar per here te fundit nga Muslimani : 21-11-2006 ne 20:01
  Sikur të ishte deti ngjyrë për t'i shkruar fjalët e Zotit tim, deti (uji i tij) do të shterrej para se të përfundojnë fjalët e Zotit tim.

 2. #2
  Minifotoja e anetarit brioni
  brioni eshte Jashte Linje Anetar/e
  Reg
  12-08-06
  Postime
  196

  Kryesore

  paramendo po mos kishe nje sy dhe shkoje te mjeku me vullnetin e zotit mjeku e sheronte...a do ta falenderoshe mjekun sigurisht qe po...po zoti qe tka fal syt veshet kembet trupin natyren qiellin kafshet te gjitha i ka be qe ti shfrytzohe njeriu a se meriton ai ti behet ibadet ti perkulesh zotit..ta falenderojsh..sigurisht qe po dhe ne te njejten koh edhe ti kerkojsh ajo qe te mungon qe eshte e mir sigurisht...se vetem ai mundet ti realizoe kerkesat ai qe te krijoj dhe te ai eshte kthimi.......namazi eshte shtylla e besimit...ju falenderoj....

 3. #3
  Minifotoja e anetarit Muslimani
  Muslimani eshte Jashte Linje Moderator/e
  Reg
  07-03-04
  Lokalizimi
  Shkoder
  Postime
  238

  Kryesore Ejani ne shpetim!


 4. #4
  Minifotoja e anetarit Muslimani
  Muslimani eshte Jashte Linje Moderator/e
  Reg
  07-03-04
  Lokalizimi
  Shkoder
  Postime
  238

  Kryesore Mjere per lenesin e namazit, ne diten e gjykimit!

  Mjere per lenesin e namazit, ne diten e gjykimit!  All-llahu, subhanehu ve teala, ne librin e tij fisnik thote: "O ju njerez, ruajuni denimit nga Zoti juaj, sepse dridhja prane katastrofes se kijametit eshte nje llahtari e madhe. Ate dite, kur ta perjetoni ate, secila gjidhenese braktis ate qe ka per gjiri dhe secila shtatezene e hedh para kohe barren e vet, ndersa njerezit duken te dehur, po ata nuk jane te dehur, por denimi i All-llahut eshte i ashper." [Haxh: 1-2].

  Kjo pra eshte dita e gjykimit, dita e dhenies se llogarise, dita kur krijesat do te dalin para Zotit te tyre dhe do te paraqiten veprat e tyre. Ne kete dite besimtaret e devotshem do te kene drite dhe do te jene nen hije, do te freskohen dhe do te gezohen, kurse mekataret do te jene te trishtuar, do t'i kafshojne duart e veta nga mjerimi, do te jene te zhytur ne djerset e veta, do te shpresojne te kthehen ne kete dunja per ta permiresuar gabimin, mirepo do te jete vone.

  Ata e dinin se All-llahu ka zbritur liber dhe ka derguar Pejgamber, mirepo nuk i kushtonin rendesi aspak ketij fakti, bile ia kthenin shpinen fjaleve te Zotit, e as qe u interesuan per to. Tere jeten e kaluan ne miresi te panumerta qe u dha All-llahu, mirepo All-llahun nuk e falenderuan, e injoruan dhe e haruan, keshillat e Tija nuk i degjuan, roberit e Tij te devotshem i luftuan dhe nga rruga e drejte u munduan t'i ndalin. Keta jane kriminelet e vertete, andaj ne kete dite per ta nuk ka kthim dhe nuk ka arsyetim. Zoti eshte i hidheruar me ta, nuk i shikon ata, e as qe i pastron nga mekatet. Per ta ka denim te rrepte.

  Prej atyre qe do te pendohen ne kete dite dhe do te mjerohen jane ata qe e lane namazin ne kete bote dhe nuk e falen, jane ata qe nuk rane ne sexhde per All-llahun e Madherishem, jane ata qe kur thirrte namazi e kalonin kohen ne gjera te kota dhe i jepnin me shume rendesi kesaj bote sesa Zotit te tyre.

  Jane ata qe edhe pse e thithnin ajrin qe All-llahu e krijoi, e pinin ujin qe All-llahu prej se larti e leshoi dhe i hanin ushqimet qe All-llahu i krijoi, ata keto te mira te All-llahut i kthyen me mekate, ia kthyen shpinen Zotit dhe nuk e falen namazin, bile u vinte rende te ngrihen ne namazin e sabahut. Ata urdherat e Zotit nuk i degjuan, nga ndalesat e Tij nuk u larguan, librin e Tij nuk e lexuan dhe Pejgamberin e Tij nuk e pasuan.

  All-llahu i Madherishem ketyre u thote: "A nuk e dine te tillet se kane per t'u ringjallur? Ne nje dite te madhe, Ne diten kur njerezit ngrihen (prej varrezave) per te dale para Zotit te boteve." [Mutaffifin: 4-6].

  Ta shohim pra se si do te jete gjendja e atyre qe e lane namazin, ta shohim cka do te perjetojne ata ne diten e gjykimit, ta shohim se cka na ka treguar All-llahu dhe i Derguari i Tij, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, per kete gje:

  1- All-llahu, subhanehu ve teala, thote: "Ate dite eshte mjerim per ata qe mohuan te mirat e Zotit. Dhe kur atyre u thuhej: "Perkuluni!", (bini ne ruku sh.r.) ata nuk perkuleshin. Ate dite eshte mjerim per ata qe pergenjeshtruan." [Murselat: 47-49].

  Pra mjerim do te jete ate dite per pergenjeshtruesit, per ata qe ia kthyen shpinen Zotit te tyre, per ata qe nuk e falenderuan All-llahun per te mirat e tyre, per ata qe e tradhetuan besen qe ia dhane All-llahut dhe Pejgamberit, per ata qe u ben miq te shejtanit, edhepse ai ishte armik i tyre i hapet, per ata qe e pasuan epshin e tyre dhe iu duken te renda udhezimet e All-llahut, edhepse ato ishin ne dobi te tyre.

  Pra, mjer per ata, sepse kur u thuhej atyre perkuluni, beni ruku, faleni namazin dhe keni frike nga Zoti, mos ia ktheni shpinen atij, faleni namazin, ata nuk u pergjigjen, po u kthyen ne anen tjeter.

  2- Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Per te paren gje qe do te pyetet robi do te jete namazi. Nese ai eshte ne rregull, te gjitha punet e tij te tjera do te jene ne rregull, e nese nuk eshte ne rregull, atehere te gjitha punet e tij nuk do te jene ne rregull"

  Per te paren gje qe do te pyetet robi i All-llahut eshte namazi. Nese namazin e ka kryer si duhet, me perkushtim dhe sinqeritet, te gjitha punet tjera do te jene ne rregulle, sepse namazi i falur si duhet te largon nga veprat e keqija dhe te shemtuara, sic thote All-llahu, subhanehu ve teala: "...fal namazin, vertet namazi largon nga te shemtuarat dhe te irituarat...". Pra, namazi i falur si duhet, te largon nga veprat e keqija dhe te afron drejt veprave te mira.

  Njeriu i tille do t'i kete punet tjera ne rregulle, sepse ne librin e tij do te jene te shkruara veprat e mira dhe ai do te jete prej banoreve te xhennetit.

  Ndersa, ai qe nuk e ka namazin ne rregulle, ai i cili nuk eshte falur, apo eshte falur nje here ne vjet, apo nje here ne jave dhe nuk i ka kushtuar rendesi namazit, nuk e ka falur rregullisht, punet e ketij personi nuk do te jene ne rregull.

  3- Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ka thene: "Kush rregullisht e kryen namazin do t'i jete drite, shpetim dhe deshmi ne diten e Gjykimit, e kush nuk e kryen rregullisht ate, nuk do te kete drite, shpetim e as deshmi dhe ne diten e Gjykimit do te jete me shoqerine e Karunit, faraonit, Hamanit dhe Ubejj b. Halefit." [Imam Ahmedi].

  Pra, kush rregullisht e fal namazin, namazi i tij do te jete drite ne diten e gjykimit, drite te cilen e ka permend All-llahu, subhanehu ve teala, kur ka thene: "O ju qe keni besuar, pendohuni tek All-llahu me nje pendim te sinqerte ne menyre qe Zoti juaj t'i largoje prej jush te keqijat, t'ju shpie ne xhennete nen te cilet rrjedhin lumenj diten kur All-llahu nuk e turperon Pejgamberin, e se bashku me te as ata qe kane besuar. Drita e tyre ndricon para tyre dhe ne te djathte te tyre, e ata thone: "Zoti yne, vazhdona driten tone, falna neve. Vertet, Ti je i plotfuqishem per cdo send"." [Tahrim: 8].

  Pervec kesaj, namazi do te jete shpetim per te, shpetim nga zjarri i xhehennemit, shpetim nga denimi i dhembshem, si dhe do te jete deshmi per besimin e tij, do te jete deshmi per sinqeritetin e tij, do te jete deshmi per perkushtimin e tij.

  Po ata qe nuk e falen namazin? Ata do te jene ne terr, nuk do te kene deshmi per ta, ata nuk do t'i njohe Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, sepse ai i njeh besimtaret nga pjeset e trupit, te cilat i kane lare gjate marrjes se abdesit. Keta njerez do te ringjallen me njerezit me te poshter, me te keqij, sic eshte Faraoni dhe te tjeret.

  Iben Kajjimi, rahimehull-llah, duke e komentuar kete hadith thote: "Ate qe nga falja e largon deshira per pushtet, do te jete i ringjallur prane Faraonit; ai qe e ka lene namazin nga deshira per pasuri do te ringjallet prane Karunit; ate qe kryelartesia dhe pozita e kane penguar nga falja do te ringjallet ne shoqeri te Hamanit, ndersa nese eshte ne pyetje tregtia, atehere do te ringjallet prane Ubej b. Halefit."

  4- All-llahu, subhanehu ve teala, thote: "(Perkujto) Diten kur ashpersohet ceshtja deri ne kulm (ne kijamet), e ata do te ftohen per te bere sexhde, po nuk munden. Shikimet e tyre jane te perulura dhe ata i kaplon poshterimi, kur dihet se ata kane qene te ftuar te bejne sexhde sa ishin te shendoshe (te gjalle ne dunja)." [Kalem: 42-43].

  Pra, ne Diten e gjykimit njerezit do te tubohen ne Mahsher, dhe do t'i urdheroje All-llahu qe te bejne sexhde. Besimtaret e devotshem do te bejne sexhde per All-llahun e Madherishem, te gezuar dhe te lumtur, sepse kjo eshte ndere per ta, kjo eshte krenari per ta.

  Kurse, ata qe nuk kane bere sexhde ne kete bote, do t'u shtanget kurrizi dhe nuk do te mund t'i bejne sexhde All-llahut, do t'i kaploje nencmimi dhe frika, do te poshtersohen dhe do te trishtohen. Ata nuk do ta kene ate ndere qe t'i bejne sexhde Krijuesit te tyre, sepse nuk benin sexhde kur ishin ne kete bote, po e kthenin shpinen dhe largoheshin nga udhezimi i Zotit.

  Adhurimi i All-llahut eshte ndere dhe krenari, e keta nuk e fitojne kete ndere, sepse ishin te larguar nga Zoti i tyre. Prandaj ata nuk do ta shijojne kenaqesine e adhurimit ndaj All-llahut, nuk do ta shijojne kenaqesine e sexhdes per All-llahun, e as qe do ta shohen All-llahun, subhanehu ve teala.

  E lusim All-llahun qe te na mundesoj te pendohemi dhe te kthehemi ne rrugen e Zotit, ta falim namazin dhe te jemi prej atyre qe do t'i bejne sexhde Atij ne Diten e Gjykimit.


  5- All-llahu, subhanehu ve teala, duke e pershkruar diten e gjykimit thote: "Secili njeri eshte peng i vepres se vet. Pervec atyre te djathteve. Qe jane ne xhennete e i bejne pyetje njeri-tjetrit, Perkitazi me kriminelet (e u thone): "cka u solli juve ne Sekar?" Ata thone: "Nuk kemi qene prej atyre qe faleshin (qe benin namaz); Nuk kemi qene qe ushqyenim te varferit; Dhe kemi qene qe perziheshim me te tjeret ne pune te kota. Dhe kemi qene qe nuk e besonim diten e gjykimit. Derisa na erdhi e verteta (vdekja)!" [Muddeththir: 38-47].

  Pra pasi te kene hyre banoret e xhennetit ne xhennet dhe pasi te kene hyre banoret e xhehennemit ne xhehennem, banoret e xhennetit do t'i pyesin banoret e xhehennemit: "Pse keni hyre ne Xhehennem?" Ata do te pergjigjen "Sepse nuk e falnim namazin."

  Pra, mosfalja e namazit eshte nje nder shkaqet kryesore per te hyre ne xhehennem, All-llahu na ruajt prej tij.


  Omer Islami,
  Sikur të ishte deti ngjyrë për t'i shkruar fjalët e Zotit tim, deti (uji i tij) do të shterrej para se të përfundojnë fjalët e Zotit tim.

 5. #5
  Minifotoja e anetarit JM
  JM
  JM eshte Jashte Linje Anetar/e
  Reg
  16-03-07
  Postime
  1

  Icon8

  Selam Alejkum Ve Rahmatullah Ve Bereketuhu.ju Rujt All-llahu Inshallah Ju Mundeson Xhennetin.te Gjithe Ju Besimtareve Kudo Qe Ndodheni.dhe Ju Qe Nuk E Falni Namazin.keni Mjaft Shpjegim Per Ta Kuptuar Se Sa I Dobishem E Sa I Rendesishem Eshte.e Them Kete Nga Eksperienca Ime Jetesore.jam Vetem 18 Vjeqe Dhe Ndodhem Ne Kurbet Shum Larg Nga Shkodra Vendlindja Ime Familja Ime Dhe Njerzit E Mi Te Perzemert Ketu Me Mbeshtetjen E All-llahut Te Madheruar E Kam Mbledhur Mendjen Dhe Kam Ecur Perpara.veq I Madhi Zot Eshte Ai Me Te Cilin Flas .hapem Duke E Fal Namazin E Duke Ia Shpreh Shqetesimet E Mia Se Veq Ai Eshte Ai Qe Te Lehteson Dhimbjet E Te Udhezon.kini Besim E Faleni Namazin Kerkoni Te Mesoni Te Dini Mbi Fene E Ligjet E All-llahut Se Jeta Duke E Cur Ne Rrugen E Tij Eshte Shum E Bukur E Kurr Skeni Per Te Vuajtur.un Jam Shum Elumtur Qe E Fal Namazin.dhe Ndjehem E Lehtesuar Jasht Mase.ai Me I Madhi .meshirploti Me Gjindet Prane Kudo..selam Alejkum Ve Rahmetull-llah Ve Bereketuhu.

  "te Kerkuarit Falje Dhe Pendimi"ebu Hujrejra Radiall-llahu Anhu Thote."e Kam Degjuar Te Derguarin E All-llahut Duke Thene:"pasha Allahun,un Kerkoj Falje Prej Allahut Dhe Pendohem Tek Ai 100 Her Ne Dite"dhe Ka Thene " O Ju Njerez Pendohuni Tek All-llahu Njeqind Here Ne Dite Dhe Ka Thene Pejgamberi" Kush Thote.estagfirullahel-adhim El-ledhi La Ilahe Il-la Huve,el-hajjul-kajjumu Ve Etubu Ilejhi.(kerkoj Faljen E All-llahut Te Madherishem,perveq Te Cilit Nuk Ka Te Adhuruar Tjeter ,qe Eshte I Gjalle Pergjithmon Dhe Mbikqyres I Perhershem Dhe Tek Ai Pendohem),all-llahu Do Tia Fale Atij Edhe Nqs Ka Ikur Nga Beteja".dhe Ka Thene I Derguari I All-llahut 22allahu I Afrohet Me Shume Robit Te Vet Ne Pjesen E Fundit Te Nates .nqs Ke Mundesi Te Jesh Prej Atyre Qe E Permendin All-llahun Ne Ate Moment,behu!"dhe Ka Thene 2robi Eshte Me Afer Zotit Kur Ai Eshte Ne Segjde,prandaj Shpeshtoni Lutjet)!"dhe Ka Thene Me Te Vertete Zemren Time E Kaplon Gafreti(pakujdesija ),a Daj Kerkoj Falje 100 Here Ne Dite

  ME EMRIN E ALL-LLAHUT MESHIREPLOTIT,MESHIREBERESIT PO E SHKRUAJ KETE IASHALLA E PERFUNDOJ DHE NE DOBI TE NJEREZVE INSHALLAH PER TU UDHEZUAR NE RRUGE TE VERTETE PER TE SHPETUAR E PER TU LARGUAR NGA KENAQESITE E KSAJ JETE TE PERKOHESHME."Ebu Hujrejra Radiall-llahu Anhu Thote."e Kam Degjuar Te Derguarin E All-llahut Duke Thene:"pasha Allahun,un Kerkoj Falje Prej Allahut Dhe Pendohem Tek Ai 100 Her Ne Dite"dhe Ka Thene " O Ju Njerez Pendohuni Tek All-llahu Njeqind Here Ne Dite Dhe Ka Thene Pejgamberi" Kush Thote.estagfirullahel-adhim El-ledhi La Ilahe Il-la Huve,el-hajjul-kajjumu Ve Etubu Ilejhi.(kerkoj Faljen E All-llahut Te Madherishem,perveq Te Cilit Nuk Ka Te Adhuruar Tjeter ,qe Eshte I Gjalle Pergjithmon Dhe Mbikqyres I Perhershem Dhe Tek Ai Pendohem),all-llahu Do Tia Fale Atij Edhe Nqs Ka Ikur Nga Beteja".dhe Ka Thene I Derguari I All-llahut 22allahu I Afrohet Me Shume Robit Te Vet Ne Pjesen E Fundit Te Nates .nqs Ke Mundesi Te Jesh Prej Atyre Qe E Permendin All-llahun Ne Ate Moment,behu!"dhe Ka Thene 2robi Eshte Me Afer Zotit Kur Ai Eshte Ne Segjde,prandaj Shpeshtoni Lutjet)!"dhe Ka Thene Me Te Vertete Zemren Time E Kaplon Gafreti(pakujdesija ),a Daj Kerkoj Falje 100 Here Ne Dite

 6. #6
  Minifotoja e anetarit Muslimani
  Muslimani eshte Jashte Linje Moderator/e
  Reg
  07-03-04
  Lokalizimi
  Shkoder
  Postime
  238

  Kryesore

  Falja e sabahut tregon sa e dona All-llahun


  Gezimi i atij djali ishte i pamase kur nje ndermarrje e njohur e pranoi ate te punoi per ta. Ai fluturonte mbi hene dhe ai ishte kandidati i vetem i pranuar. Ai nenshkroi kontrate qe permban ne vete se ai duhet te pranoje respektimin e orarit te ndermarrjes, dergimin e raporteve javore rreth aktiviteteve te tij, dhe pranimin se do te ndeshkohej nese shkelte rregullat...

  Me vone, djaloshi takoi menaxherin e tij dhe i tha, “Prej neser e tutje, une nuk do te vije ne kohe, dhe gjithashtu nuk do t'i dergoi raportet javore ne kohe ne vend qe te vonohen vetem pak. Gjithashtu une nuk do te te lejoje qe te me denosh mua, dhe nuk ke te drejte qe te me perjashtosh nga puna.”

  Ne qofte se imagjinojme nje situate te tille, ne do qeshnim me sjelljen e atij djaloshi. Askush nuk do ta shoh ndryshe pos si nje person te cmendur. Si mund dikush te marre te drejte, duke marre parasysh se ai nuk i ploteson obligimet e tij?!

  Ndaj, pse shumica prej nesh bejne vepra te tilla madje edhe me te keqija? (Sikur qe ne

  bejme mekate me te medha kunder Ligjit te All-llahut te Madheruar). Si mund qe njeriu shpirterisht i shendoshe ti lejoi vehtes te gezoj miresite e All-llahut: sic jane ushqimet, pijet, veshjet dhe kenaqesite jetesore; ndersa nuk i kryen obligimet me te cilat Ai e ngarkon, sic eshte p.sh. Namazi?! Dhe madje edhe nese falet, ai ate nuk e kryen ne kohe te vete ose e kryen shpejt e shpejt sikur gjeli (me shpejtesi dhe pa kujdes). Ai gjithashtu nuk perputhet me te falurit e vet e as qe e kupton ate qe thote.

  Duke u bazuar ne nje anketim te bere nga web-faqja Islamway.com qe perfshiu mbi 4000 persona, rezultatet jane si vijon:

  - 14% prej tyre asnjehere nuk e kryen namazin ne kohe;

  - 16% prej tyre ralle here e falin ne kohe;

  - 33% shpesh e falin ne kohe;

  - 35% preh tyre gjithmone e falin ne kohe.

  Subhanall-llah! Ne nuk flasim rreth jurisprudences rreth te ciles dijetaret nuk qene ne ujdi ose rreth nje suneti te cilin kush deshiron e kryen e kush deshiron jo. Ne flasim rreth ABC-se se Islamit. Ne flasim rreth faljes te cilen All-llahu e beri obligim per te gjithe muslimanet – cilat do qofshin kushtet e tyre.

  Atehere kur All-llahu i Madheruar i urdheron muslimanet te falin, Ai ua terheq verejtjen rreth voneses se tij, duke thene: " Mjer per ata qe falen, - te cilet ndaj namazit te tyre jane te pakujdesshem. (El Maun 107: 4-5)

  Komentatoret thone se kuptimi i ketij verseti eshte vonimi i faljes pas kohes se caktuar. Ata gjithashtu thone: “Vejl (Mjer)” eshte nje lugine qarte e zeze ne Xhehennem. A nuk i besojme Fjalet e Allahut?

  Shumica e muslimaneve e neglizhojne kohen e sabahut sikur te mos ishte aty. Prandaj ata e falin ate shume me vone. Ne vazhdim, disa prej tyre e falin mu para namazit te drekes. Disa nuk do ta falin kurre ose do ta falin me pastaj. Ndaj pse gjithe ky dembelllek yni, a e meriton All-llahu i Gjithefuqishem kete? A nuk proklamojme ne se e dona me shume se gjithcka tjeter? Kur dikush prej neve e dashuron dikend me dashuri te sinqerte, ai deshiron ta takoje ate. Ai do te mendoje shume per te. Kur te kete takim me te, ai nuk mund te fleje deri sa ta takoje ate qe e do. Ndaj, te tille jane ato faltore te cilet nuk e falin namazin e sabahut ne te vertete per dashuri ndaj All-llahut. A i respektojne ne te vertete ata urdherat e Tiij? A deshirojne ta takojne Ate?

  Te paramendojme se nje multimilioner i ofron njerit nga punetoret e tij per cdo dite nga 1000$, vetem me nje kusht, qe punetori per cdo dite doemos ta thirre punedhenesin e tij ne mengjez qe ta zgjoje dhe te ik. Kjo gje e thjesht, punetorit nuk do t'i kushtoje me teper se disa minuta ne dite. Kjo oferte e shkelqyeshme dhe shpirtegjere do te zgjate derisa punetori te vazhdoje rregullisht ta zgjoje punedhenesin e tij. Perndryshe, oferta e tij do te nderpritej menjehere, dhe nga punetori do te kerkohet qe t'i ktheje te gjitha te hollat qe i ka pranuar, ne qofte se neglizhon vetem nje here ta zgjoje punedhenesin pa arsye. Ndaj, nese ti, vellau im musliman, do te ishe ai punetor, a do ta neglizhoje ta thirrje shtepine e punedhenesit? A nuk do te kujdeseshe te fitoje per cdo dite nga nje mije dollare? Me siguri qe jo – dhe nese ndodh qe nje mengjez te deshtosh – mundohu qe te arsyetohesh se ne te vertete nuk qene ne gjendje ta zgjosh?

  Per All-llahun eshte shembulli me i larte, ndaj cfare me ty vellau im i dashur drejt Zotit, All-llahut te Gjithefuqishem? Ai eshte i Nje i Vetem, qe te jep ty menyren e jeteses dhe qe te dhuroi ty me cdo gje, keto miresi jane krejtesisht shume me teper se nje milione dollare ne dite. eshte Ai i Gjithefuqishem i Cili thote: “Dhe Ai ju dha gjithate qe e kerkuat (qe kerkoi nevoja juaj) dhe, edhe ne qofte se perpiqeni t'i numeroni te mirat (ne numer). Vertet, njeriu eshte i padrejte dhe shume per perbuzes.” [Ibrahim: 14 : 34]

  A nuk meriton ky Zot i Gjithemeshirshem, Dhuruesi me i madh, qe te zgjohesh per Te cdo mengjez rreth ores 5 (gjate veres kurse gjate dimrit edhe me vone) dhe ti falenderosh Atij vetem pese deri ne dhjete minuta per dhuntite e medha te Tij?

  Gjykimi ndaj atyre qe neglizhojne faljen e sabahut ne kohe:

  All-llahu i Madheruar thote: “Kur te kryeni namazin (e frikes) permendeni All-llahun, kur jeni ne kembe, ulur, te mbeshtetur. E kur te qetesoheni (nga lufta), atehere faleni namazin ne menyre te rregullt, pse namazi eshte obligim (per kohe) i caktuar per besimtaret.” [En Nisa, 4: 103]

  Islami eshte nje rruge e logjikshme jetese... eshte sikur nje marreveshje ne mes Zotit te Madheruar dhe robit te Tij te perulur. Duke u bazuar ne kete marreveshje, robi kryen detyrime te caktuara para All-llahut. Me respekt ndaj ketyre obligimeve, All-llahu do t'i dhuroj robit te drejtat dhe privilegjite. eshte e pandjeshme qe ju te pajtoheni me kontraten, dhe, menjehere pastaj, ju te beni cfare te doni dhe te neglizhoni cfare nuk ju pelqen. All-llahu i Madheruar ne Kur'an thote: “O ju qe besuat, hyni ne islamin e teresishem (Perqafoni fene islame ne teresi), e mos ndiqni rrugen e djallit, sepse ai eshte armik i juaji i hapet.” [El-bakare, 2 : 208]

  Komentuesit e Kur'anit thone: Kjo nenkupton te pranosh Islamin me te gjithe legjislaturen dhe rregullat. All-llahu u hidherua me Benu Israilet kur ata kryen ate qe donin nga Feja e Tij dhe neglizhuan te tjerat. Mu per kete, Ai iu drejtua atyre duke u thene: “Pastaj qe, ju jeni ata qe mbytni njeri-tjetrin, i deboni disa prej jush nga vendi i tyre duke bashkepunuar kunder tyre si eshte mekate e padrejte, e nese ata bien te ju ne roberi, ju jepni konpensim per (t'i liruar) ata, e debimi i tyre nga vendi eshte i ndaluar per ju. A e besoni nje pjese te librit, e tjetren e mohoni? c'mund te jete ndeshkimi ndaj atij qe punon ashtu prej jush, pos poshterim ne jeten e kesaj bote, e ne diten e gjykimit ata hidhen ne denimin me te ashper. All-llahu nuk eshte i pakujdesshem ndaj asaj qe veproni ju.” [El-Bekare: 2 : 85]

  Pejgamberi, paqja e All-llahut qofte mbi te, ata qe nuk e kryejne namazin e Sabahut dhe jacise me xhemat i konsideron munafike. Ndaj cfare mendoni per ata te cilet nuk e falin fare, as me xhemat e as te vetmuar ne shtepi?

  ● Pejgamberi (paqja e All-llahut qofte mbi te): “Nuk ka falje (namaz) me te rende per hipokritet (dyftyrshet) se sa namazi i sabahut dhe i jacise. Dhe sikur ta dinin ata cfare ka ne to (cfare shperblimi, thevabi), ata do te kujdeseshin per te ashtu qe do te vinin madje duke u zvarritur.” (Transmeton Buhari)

  ● All-llahu i Madheruar permend se heq dore nga ata qe neglizhojne obligimin e namazit. Pervec kesaj, Pejgamberi, paqja e All-llahut qofte mbi te, thote: “Mos e leni kryerjen e namazit qellimisht ngase kushdo qe vepron ashtu, nga ai do te heq dore All-llahu dhe Pejgamberi i Tij.” (Transmeton Imam Ahmedi)

  Ashtu deshiron, vellau dhe motra ime muslimane, qe me te afermit te heqin dore nga ty? Ndaj si e neglizhon namazin dhe ashtu shkakton qe All-llahu te heq dore nda ty?

  Mire... cfare duhet te beje une?

  ● cdokush prej neve duhet ta rregulljo alarmin e ores qe te ngrihet ta fale namazin e sabahut.

  ● Ne duhet qe namazit t'ia japim statusin e tij ne jetet tona, dhe ne duhet ti disiplinojme punet tona ne koordinim me kohet e rregullta te namazit. (per fat te keq, ne thjesht veprojme te kunderten).

  ● Ne duhet te flejme me heret dhe te zgjohemi per sabahun dhe mandej te shkojme ne pune. Manjehere pas sabahut, All-llahu ndane rizkun e njerezve.

  ● cdokush prej neve duhet te kerkoje shoqeri e cila do ta zgjoje ate per faljen e sabahut. Pervec kesaj, ata duhet ta ndihmojne njeri-tjetrin ne kryerjen e veprave te mira.

  ● Ne duhet gjithnje te bejme duane e nates (para fjetjes, ne te cilen kerkojme nga Allahu qe te na ndihmoje ne namazin tone.

  ● Te ndjehemi fajtore ne qofte se na ik dhe nje namaz i vetem. Madje, ne duhet te premtojme qe kurre nuk do te perseritet nje mekat i tille.

  Le te na beje All-llahu prej atyre qe ne te vertete e duan Ate. Le te na jep sinqeritet ne fjale dhe ne vepra. (Amin) Perfundimisht, cfaredo qe ne kete artikull eshte e drejte, eshte vetem se dhurate nga All-llahu. Dhe cdo gabim apo mangesi eshte prej meje apo shejtanit.


  Solli ne shqip: Ebu Jasin
  Sikur të ishte deti ngjyrë për t'i shkruar fjalët e Zotit tim, deti (uji i tij) do të shterrej para se të përfundojnë fjalët e Zotit tim.

 7. #7
  Minifotoja e anetarit Sabahi
  Sabahi eshte Jashte Linje Moderator/e
  Reg
  20-04-07
  Postime
  212

  Kryesore

  Faliminderit shum...

 8. #8
  Minifotoja e anetarit Muslimani
  Muslimani eshte Jashte Linje Moderator/e
  Reg
  07-03-04
  Lokalizimi
  Shkoder
  Postime
  238

  Kryesore Si te falet namazi, pershkrim i shkurter dhe i qarte

  Sikur të ishte deti ngjyrë për t'i shkruar fjalët e Zotit tim, deti (uji i tij) do të shterrej para se të përfundojnë fjalët e Zotit tim.

Tema te ngjashme

 1. Decentralizimi, në gjysmë të rrugës
  By informuesi in forum Politika shqiptare
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 15-08-2009, 20:42
 2. Eto'o: Jemi në rrugë të drejtë
  By informuesi in forum Sporti Shqiptar
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 13-08-2009, 00:09
 3. Rrugët e Tetovës, “parking publik”
  By informuesi in forum Arena Nderkombetare
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 13-08-2009, 00:09
 4. Rruga e Arëbrrit
  By kaziu in forum Njohja me anetaret e forumit
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 25-09-2007, 20:07
 5. Rruga e Arëbrrit
  By kaziu in forum Njohja me anetaret e forumit
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 25-09-2007, 20:06

Tags for this Thread

مواقع النشر (المفضلة)

مواقع النشر (المفضلة)

Rregullore Postimi

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  

 • English
 • Shqip
 • Italiano
 • Deutsch
 • Français
 • Español
 • Hrvatski
 • Svenska
 • Russian
 • Nederlands
 • Arabic
 • Türkçe
 • 简体中文
Rreth nesh | Ndihme | Reklama | Sherbime | Kushtet e Perdorimit | Politika e Privatesise | Rss
Copyright © 2001- Parajsa.com All rights reserved.