Total: (110,051) Pershendetje Vizitor | | Ndihme | Na Shkruani
Parajsa.com Forumi
... komuniteti i shqiptareve

Kendi i Reklamave


Tregoni rezultatet 1 ne 13 nga 13
 1. #1
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Monumente kulturore


 2. #2
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Kryesore Hekurudha e Semmeringut - Austri (1848-1854)

  Hekurudha e pare malore, e ndertuar nga figura e shquar shqiptare e teknikes hekurudhore e shek XIX, arkitekti dhe inxhinieri Karl Gega

  Ne vitin 1848 ai ben nje udhetim te gjate studimi ne Gjermani, Belgjike, France e Angli dhe, me t'u kthyer, hyn perseri ne sherbimin e hekurudhave shteterore dhe u mor me trasimin e linjes hekurudhore te Semmeringut, tunel i gjate 1430 metra. Asokohe diskutohej lidhur me mundesine e trasimit te nje hekurudhe me aderence te thjeshte. Kesaj zgjidhjeje ai iu kushtua mbas nje udhetimi te ri ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes dhe ne Angli. Me 1849 u be drejtor i Seksionit te Ndertimit te Hekurudhave dhe me 1850, drejtor i drejtorise se pergjithshme per ndertimin e hekurudhave shteterore ne Vjene.
  Perafersisht 42 km linje hekurudhore kalon permes Alpeve te Italise se Veriut, duke arritur piken kulminante ne 898 m siper nivelit te detit. Puna i kushtoi Karl Geges ndertimin e 16 ujesjellesve pergjate linjes hekurudhore, me gjatesi te pergjithshme prej 1502 metra, dhe 15 tunele, me gjatesi te pergjithshme prej 4520 metra. Pervec ketyre, u ndertuan disa qindra ura te vogla dhe nje mori muresh mbrojtese per sigurimin e trenave nga shembjet e dheut. Per te gjitha keto u hodhen ne ere 1.500.000 m3 shkembinj, u zhvendosen 3.500.000 m3 dhe, u stivuan 65.000.000 tulla dhe u ngriten 80.000 bl**** guri. Duhet pasur parasysh se asokohe, per shpimin e formacioneve shkembore, s'kishte mjete te tjera vec turjelave me dore. Edhe ne ndertimin e ujesjellesve dilnin shume veshtiresi. Meqe ne ate kohe nuk njiheshin vincat e medhenj, ndertimi i atyre shtyllave madheshtore qe arrinin deri 45 metra lartesi dhe nje gjeresi deri 20 metra, behej nepermjet skelave te luhatshme.

  Vetevrasja per deshtimin e hekurudhes!
  Karl Gega lindi ne Venedik me 10 janar 1802 (dikush e shkruan 1800) dhe vdiq ne Vjene, me 14 mars 1860, duke vrare veten prej deshperimit. Pak kohe perpara se te perfundonte ndertimin e hekurudhes se Semmeringut, qeveria austriake e dergoi ate ne Sibenburg qe te ndertonte nje rrjet hekurudhor te ri. Ne te vertete, kjo ishte nje manover e bere me paramendim per ta larguar se andejmi, pikerisht ne nje kohe kur po perfundonte vepra e tij kryesore. Mjaftonte nje lajthitje banale e teknikeve, qe dy anet e tunelit te mos takoheshin ne piken e deshiruar, por t'i shmangeshin njera- tjetres, ne drejtime te kunderta. Gjithcka mund te ndodhte ne mungese te tij. Ndodhej ne Vjene kur dikush i tha se dy anet e kunderta te tunelit te Semmeringut paskeshin devijuar gjate shpimit pa u takuar. Ky lajm e tronditi tej mase Karl Gegen. Me deshtimin e kesaj vepre, ne te cilen ai kishte derdhur te gjithe pervojen e njohurite, per te nuk kishte me kuptim jeta. Ndoshta vdekja iu duk me e lehte se sa poshterimi, perqeshja dhe perbuzja e kundershtareve!. Perfundoi ne vetevrasje, ne nje banese te Vjenes, ne rrugen "Kulla e kuqe", nr. 6. Nderkohe, tuneli i Semmeringut kishte perfunduar me sukses, por Karl Gega nuk arriti ta gezonte perurimin e vepres se tij madheshtore.

  Kush eshte mjeshtri i hekurudhave
  Vitet e fundit te Karl Geges qene te mbushura plot me brenga e hidherime. Te paret e tij kishin merguar ne Venedik se bashku me shume bashkatdhetare te ikur nga Shqiperia Veriore, pas pushtimit osman. Pasi kreu nje kolegj per filozofi e matematike me perfundime shume te mira, ne moshen 15- vjecare u regjistrua ne Universitetin e Padoves dhe pas nje viti diplomohet ne degen e inxhinierise. Me 1819, kur sapo kishte mbushur 17 vjetet, merr titullin Doktor ne matematike. Ai punoi ne hapjen e rruges se madhe malore ne provincen e Belunos. Gjate periudhes 1824-30 ne provincen e Trevisos, ne nje pjese rruge drejtoi punimet edhe nga ana hidraulike. Nga 1830-33 ishte inxhinier ne Rovigo dhe pastaj deri ne vitin 1836, u caktua ne departamentin e ujerave prane drejtorise se bujqesise ne Venedik dhe ne 1848 si inspektor i Drejtorise se Pergjithshme te Ndertimeve, drejton ndertimin e hekurudhave te Jugut deri ne Laihah. Mjerisht, te dhenat e jetes dhe te veprimtarise se Karl Geges na kane arritur mjaft te gjymtuara, aq sa nuk e kenaqin kurreshtjen e ligjshme per ta njohur teresisht.
  Shtate vjet pas vetevrasjes se tij, ne 1867 eshtrat e tij u vendosen perfundimisht ne nje varr permendore. Edhe ne stacionin e Semmeringut, pas dy vjetesh, iu ngrit nje permendore ne kujtim te ketij nismetari te hekurudhave malore. Vite me vone, u emetuan pulla poste dhe kartmonedha me fytyren e Karl Geges. Nderkohe, filluan shtremberime tendencioze lidhur me kombesine, "gjoja" italiane apo gjermane te ketij personaliteti. Por ne vete qarqet e kultures austriake nuk munguan autore objektive, qe e kane vene ne dukje origjinen e tij shqiptare, sic eshte p.sh. rasti i Friedrich Wallisch, i cili, ne librin me titull "Neuland Albanien", botuar ne Stuttgart 1931, thote ne faqen 113: Karl Gega, ndertuesi gjenial i hekurudhes se Semmeringut, ka qene me prejardhje shqiptare, sic deshmon vete mbiemri i tij "Gega", qe do thote nga Shqiperia Veriore.

  Te dhena teknike
  (Gjatesia e linjes ne Alpe, 41 km, midis viteve 1848 dhe 1854), veper me vlera historike e marre ne mbrojtje nga UNESCO. Hekurudha lidh Vienen me Triesten (Austri-Itali) dhe gjatesia e pergjithshme e saj eshte pikerisht 75 km e 116,7 metra.

  Kuriozitete
  Zgjidhja e problemit te hekurudhes se Semmeringut nga Karl Gega u kundershtua nga shume specialiste, mbasi asohohe diskutohej shume rreth veshtiresive qe lokomotiva te ngjitej ne ate lartesi me aderence te thjeshte, por eksperienca provoi se ishte nje gje e mundshme, sic e kishte parashikuar ai, qe lokomotiva me tren te pershkonte nje pjerresi 25 dhe rreze 180 metra. Enkas per hekurudhen malore te Semmeringut u shpall nje konkurs midis konstruktoreve te lokomotivave per te ndertuar nje lokomotive me te fuqishme, sepse zgjidhja e problemit kushtezohej edhe prej forces terheqese te lokomotives. Ne vitin 1854 perfundoi kjo linje qe eshte shembulli i pare i hekurudhave malore. Veshtiresite e shumta i nxori sidomos shpimi i tunelit kryesor, qe eshte si te thuash pika kulminante e kesaj hekurudhe malore, tuneli i Semmeringut, ne lartesine 818 metra mbi nivelin e detit. Ky tunel, per arsye te gjatesise se tij, nuk u shpua vetem horizontalisht e nga te dy anet, por edhe vertikalisht ne gjashte vende, per te hapur galeri porsi puse, nga te cilat nxirrej dheu e guret. Hekurudha e Semmeringut, ne dhjetor te vitit 1998, eshte marre ne mbrojtje te UNESCO-s ne baze te Konventes per "Mbrojtjen e Vlerave Boterore Historike dhe Vlerave te Trasheguara", me arsyen se "kjo hekurudhe eshte ndertuar ne nje terren te veshtire dhe ne menyre konstruksioni ne vlerat mbinjerezore"

 3. #3
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Xhamia prej Plumbi

  Xhamia e plumbit ne Shkoder eshte nje monument kulture me vlera te vecanta arkitektonike e kulturore. Ajo eshte e vetmja ndertese kulti ne Shqiperi e ndertuar sipas stilit te perandorise osmane, ndryshe nga xhamite e tjera qe jane ndertuar sipas stilit arab. Ndoshta pikerisht per kete kjo xhami ka terhequr vazhdimisht vizitore te shumte e favorizuar edhe nga prania e saj ne hyrje te qytetit, prane kalase "Rozafa"

  Guret qe ndertuan xhamine
  Xhamia e Plumbit eshte ndertuar ne vitin 1773 nga Mehmet Pashe Bushatlliu, ne ate kohe vezir i Shkodres. Kubete e Xhamise u veshen te tera me shtresa plumbi. Per ndertimin e saj u sollen gure prej popullit me sistem zinxhir, pra duke kaluar dore me dore. Guret u sollen nga fshati Gur i Zi, si ndertese u plotesua me gure te mbetur nga ndertimi i kembeve te Ures se Kirit. Ndertimin e saj e ndoqi nga afer vete Mehmet Pashe Bushatlliu, varri i te cilit ndodhet ngjitur me xhamine, ne anen e djathte te murit. Xhamia eshte riparuar me 1863 nga kujdestari i saj Mehmet Berberi dhe me 1920 nga Xhelal Pasha. Me pas, me 1963, eshte meremetuar nga Haxhi Muhamet Berberi. Ajo eshte nje monument kulture dhe ka patur nderhyrje te vogla restauruese. Vendndodhja e saj, prane lumit Drin, ne nje terren te ulet ka sjelle nevojen e drenazhimit te tokes perreth. Kur ka shume reshje, uji arrin deri ne 80 cm mbi xiklaturen e xhamise dhe depozitat e materialeve kane mbuluar nje pjese mbi themelet e saj ku kane qene " 9 kembe" shkalle ndersa tani jane vetem tri. Me kalimin e viteve, u hoqen shtresat e plumbit te cilat u bene mall per treg. Edhe ne kohen e pushtimit austriak, ushtria hoqi nga kjo xhami shtresa plumbi. Me 1967, nje rrufe ka keputur minaren e saj te ndertuar me gure te latuar. Si objekt kulti ajo sherben edhe sot. E konsideruar si monument kulture kjo xhami nuk u prish gjate vitit 1967 kur u shkaterruan shume objekte fetare. Ne projektin e pergatitur per riparimin e saj, eshte parashikuar dhe ndertimi i minares.

  Xhamia e plumbit ka nje planimetri komplekse. Qendra e nderteses perbehet nga salla e lutjeve me permasa 9.15 x 9,15 meter. Ajo mbulohet me kupole dhe ne fund ka nje ambient te vogel katror te mbuluar me nje cerek sfere te hapur ndaj salles, qe ne anen jugore mbeshtetet ne dy elemente konike. Ne anen lindore dhe perendimore xhamia ka portik te hapur te cilet komunikojne me sallen. I pari ne tre pjese, dhe i dyti ne dy pjese, duke i lene hapesire minares. Nje portik oborr ndodhet ne anen veriore me permasa 15 x 20 meter. Ai ka 14 pjese te mbuluara me kupola dhe qemere te kryqezuara. Pjesa e jashtme eshte me mure te rrafshte ndersa pjesa e brendshme eshte me harqe e kolona. Hyrja kryesore eshte ne anen veriore. Porta e Jashtme eshte e mbuluar me arkita te rrafshte dhe e zbukuruar me dekor bimor. Po keshtu jane edhe portat e tjera te xhamise. Dritaret e larta jane kuadratike dhe te mbuluara me hark te mprehte. Mbi vellimin kubik te salles se lutjeve ngrihet tampuri i larte me kupole kuadratike ne plan, me dritare ne secilen faqe. Xhamia eshte ndertuar me gure te skuadruar ne anen e jashtme duke krijuar faqe te rrafshta qe perfundojne me korniza horizontale me gure te gdhendur. Ne anen e jashtme ky objekt eshte mjaft interesant per shkak te ekuilibrimit te vellimeve dhe vendosjes se dritareve apo portikeve ndaj mureve te plota. Vlere te vecante ka kupola mbi tampurin e larte ku ndertuesit anonime kane arritur te ekuilibrojne shtrirjen gjatesore te portikut. Pjesa e brendshme dhe e jashtme e saj komunikojne me nje porte ndersa ne fund ka dy dyer te mbuluara me kube harqet e te cilave jane te lidhura me hekura te trashe.

 4. #4
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon1 Shen Sofia, persosmeria e perjetshme


 5. #5
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon1 Amfiteatri i Durresit


 6. #6
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Pazari i vjeter i Krujes


 7. #7
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Keshtjella Egeskov

  Keshtjella Egeskov, perla e epokes se Rilindjes...

  Keshtjella Egeskov, ne mes te nje liqeni te vogel,me uren lidhese, eshte nje perle e epokes se Rilindjes, e ndertuar ne vitin 1554. Egeskovi, i njohur dhe si " pylli i dushqeve" eshte rezidenca e mijera drureve te larte. Parku qe rrethon Keshtjellen, prej 15 hektaresh, eshte dizenjuar ne mesin e viteve 1700 ku gjenden drure ahesh shekullore, si dhe kacube te qethura ne forma te ndryshme e kopshte te projektuara dhe dizenjuar bukur. Ambientet e brendshme te keshtelles jane te gjitha te mobiluara me pajisje antike. Ne nje galeri te vecante jane te arkivuara arme gjahu, trofe te periudhave te medha.Gjithashtu dyshemeja eshte antike muzeale, e cila i perket nje periudhe para 300- vjecare. Duke u nisur nga Odensa, pjesa veriore e Fune-it, ne keshtjellen Egeskov, shkohet me tren. Ne Hollin e Banketit, pas restaurimit, ne vitin 1975, cdo vere jane zhvilluar koncerte te medha dhe, qe nga viti 1986, Holli, e shume dhoma te tjera te Keshtjelles qendrojne te hapura ne sezone turistike.

  Historia e Egeskovit.
  Keshtjella Egeskov, e ndertuar nga Frands Brokenhuss, eshte perfunduar me vitin 1554. Vite me pare Franz Brokenhuss ishte martuar me An Tinhus, trashegimtare e fermes ku ndodhet sot keshtjella dhe parku madheshtor dhe ne kete kohe, nga qarqet politike u lejua qe te ndertoheshin shtepi sa me te mbrojtura, ne formen e keshtjellave dhe Frans Brokenhus nuk beri perjashtim. Ai e ndertoi keshtjellen e tij ne mes te liqenit. Sipas legjendes, kishte aq shume dushqe, saqe dukej si nje pyll i tere. Keshtjella Egeskov ngrihet ne mes te nje hapesire 1100 ha toke, nga te cilat rreth 20 ha ze keshtjella dhe parku.

  Vendndertimi i Keshtjelles.
  Kjo ndertese qe duket e heshtur dhe idilike, mikpritese e shume vizitoreve, eshte ndertuar per qellime mbrojtese. eshte e perbere nga dy shtepi te medha, te cilat lidhen me njera-tjetren nga nje mur i trashe I dyfishte. Shtepia e pare eshte braktisur, ndersa shtepia e dyte qendron ne nje forme te mire dhe me shume interes per vizitoret. Muri lidhes eshte kaq i trashe saqe i fsheh shkallaret si dhe krijon nje siguri te larte nga uji gjate nje rrethimi apo rritje e nivelit te tij. Muret e jashtme kane nje ndertim prej suvaje te forte dhe te mbushur me frengji, ku ne raste luftimi, mund te mbroheshe dhe te luftoje qe nga keshtjella. E vetmja mundesi per te hyre ne Keshtjelle eshte nepermjet ures levizese. Keshtjella ka gjithsej 66 dhoma, 6 banjo si dhe 200 dritare. Keshtjella numeron gjithsej 171 dyer te brendshme te saj. Thellesia maksimale e pellgut qe rrethon keshtjellen eshte rreth 5 metra dhe gjithsej jane te ndertuara 4 labirinte. Muret e jashtme te saj, jane te restauruara qe para 270 vitesh dhe kane nje trashesi prej 8 metrash. Te punesuarit qe kujdesen per mirembajtjen e ambienteve, te keshjelles, si dhe per parkun turistik shenojne shifren 80 vete. Gjate 400 vjeteve te fundit, familje te ndryshme kane jetuar ne keshtjellen Egeskov. Ne vitin 1784, Egeskov iu shit Henrik Bille, pasardhesit e te cilit jetuan aty deri ne fund te jetes se tyre. Ne vitin 1883, Julius Ahleeldt- Laurvig- Bille u largua nga Egeskovi dhe gjate kesaj kohe keshtjella, dhe ketu u restaurua nga arkiteki suedez , Hego Zettervalli, i cili ndryshoi dhe i dha permasa me te medha catise, rregulloi kulmet me maje te saj dhe frengjite, si dhe ndertoi kabinen e portierit, neper te cilen kalohet per te vizituar keshtjellen. Ne kete periudhe, keshtjelles iu dha nje modelim i ri, modern si dhe u ndertua nje stacion hekurudhor ne Kvaerndrup, gje qe krijoi mundesine baze, per ta bere Fermen e Egeskovit nje ferme moderne sic eshte sot.


  Parku i Egeskovit
  Parku i madh dhe i larmishem qe rrethon Keshtjellen eshte nje monument me vete, qe frekuentohet nga turiste dhe vizitore te shumte. Qe nga viti 1959, kur u be restaurimi historik i pjeseve te tij, ka mbetur i pandryshuar. Parku i madh, rreth 36 akra, ka qene i hapur per vizitoret qe ne kohet qe s' mbahen mend. Dizenjimi i tanishem i kopshteve eshte bere ne kohen e Niels Krag, i riu, i cili ne vitin 1730, realizoi Kopshtin francez, me nje simetri mjaft te qarte, rrethuar me gardh dhe rrugica qe kufizoheshin nga ahet (drure), shkoza dhe peme limoni. Ne dekadat e fundit, kopshti eshte mbingarkuar. Ne vitin 1962, ne hyrje te kopshtit francez, arkitekti francez, Duprat, krijoi pamjen qe ka edhe sot, " Koptshin e Rilindjes" , me shatervane, rruge te shtruara, anet e te cilave jane te rrethuara me gardh luleje te gjelbert ku jane "qethur kacube", skicuar figura te kafsheve dhe shpendeve te ndryshem si dhe piramida. Ne periudhen e pranveres dhe te veres ne parkun e Egeskovit, rriten dhe zhvillohen rreth 75 lloje te ndryshme speciesh te rralla si nga ngjyrat ashtu dhe nga lloji. Ne dimer, ato mbahen ne sera. Ne anen veriore te ketij seksioni gjendjet "Kopshti i Parkut" (Kuzhina e Parkut) i cili ka ekzistuar qe nga shek. 17-te, ne kohen e Christian IV. eshte nje nga kopshtet me te medhenj dhe te me te bukur te Europes, qe permban te gjitha gjerat e nevojshme dhe te dobishme per kuzhinen e nje shtepie te madhe, sic jane perime qe gatuhen, lule te ndryshme zbukurimi dhe lloje te ndryshme cajrash. Jane te gjitha prodhime biologjike te pasura dhe kultivime natyrore, - krejtesisht te zhvilluara pa kimikate. Gjithashtu, ne pjesen veri-perendimore te parkut, ndodhet "Kopshti anglez", me nje gjelberim te larte dhe peme te larta te cilat pasqyrohen ne liqenin perreth keshtjelles. "Egeskov rose",- Trendafilat e Egeskovit, nje park ku rriten dhe kultivohen trendafila te shumemellojshem. "Parku i Kafese", si dhe shume parqe te tjera te njohura per nga rendesia dhe bukuria e tyre. Nder te tjera, parku i Egeskovit eshte nder parqet me te njohura prej shekujsh qe i mahnit vizitoret.

 8. #8
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Qipro, turizmi i zbavitjes 24 ore non stop

  100.000 banore
  Grupet etnike: greket 79%, turqit 18%, armenet 3%
  Mali kryesor: Olympos 1953m
  Lumi kryesor: Pedias 100 km
  Liqeni kryesor: Bacino di Kouklia
  Ishulli kryesor: Qipro 9253 km katrore
  Klima : Mesdhetare
  Gjuhet : greke, turke
  Besimet fetare: ortodokse 77%, muslimane 18%
  Monedha: Sterlina qipriote dhe Lira turke

  Qipro eshte nje ishull me bukuri natyrore te pakrahasueshme. Ndodhet mes ujrave blu te Mesdheut oriental rreth 70 km nga brigjet turke, 100 km nga Siria dhe rreth 500 km nga Egjipti. Mitologjia tregon qe pikerisht ketu lindi Aferdita, perendesha e dashurise.

  Perendimi mbi det
  Po te niseni pasdite vone nga porti i vogel i Agia Napa per te lundruar gjate bregut te Capo Greko keni mundesine qe te beni nje banje ne nje nga perendimet me piktoreske dhe romantike te bregdetit. Miresjellja dhe ndjenja e mikepritrjes se popullsise se ketij ishulli, bukurite natyrore te ruajtura te virgjera, hapesira te medha, kilometra te tera brigjesh shkembore dhe ranore me nje klime te qendrueshme pergjate gjithe vitit, e bejne Qipron nje nga vendet me te vizituara te Mesdheut. Sidomos ne Qipron e Veriut te duket sikur koha ka ndaluar dhe perkrah kohes duket sikur ka ndaluar dhe popullsia: plazhe te virgjer mrekullisht te arte qe te futin ne rrjedhen e nje te shkuare romatike dhe misterioze. Mijera vite histori, mijera hotele dhe lokale. Gjurme te te gjitha qyteterimeve dhe nje natyre e jashtezakonshme.
  Ishulli ka 10 mije vjet histori dhe te gjitha keto vite duken ne pamjen e tij. Provat me te lashta te banimit te ketij ishulli nga njerezit shkojne deri 8 mije vjet para krishtit dhe jane banesat e rrumbullakta ne gurin Choirokoitia. Per ta shnderruar Qipron ne nje muze te vertete natyror gjate rrjedhes se viteve, kane ndikuar greket, feniket, persianet, romanet, arabet, venecianet dhe anglezet.

  cdokush ka lene nje gjurme ne arkitekture ashtu si dhe ne gjuhe apo gatim dhe kjo perzierje ndikimesh i ka dhuruar Qipros nje identitet kulturor shume te forte. Pamja e Qipros ka ndryshuar shume gjate 30 viteve te fundit. Ne 1974 pjesa veriore e Qipros u mor nga ushtria turke dhe u krijua nje divizion. Te pakten 200 mije persona u detyruan qe te braktisin banimet e tyre. Ja perse ne kohet e meparshme disa zona kane patur nje zhvillim turistik te jashtezakonshem deri aty sa kane arritur qe te behen nje rrezik per zonat e tjera. Disa mbremje The Square, sheshi mitik i qytetit qe mban gjalle jeten e nates ne ishull, eshte kaq i mbushur me njerez sa eshte e pamundur qe te kalosh nga njera ane ne tjetren. Turistet vijne nga e gjithe Evropa sidomos nga Britania e Madhe, Gjermania dhe Zvicra. Mbajne veshje te crregullta, pijne litra te tera birre, pas saj ndonje tablete dhe vazhdojne te bejne rremuje gjersa te gdhihet. Ne dy-tre vitet e fundit ky ishull eshte shnderruar ne nje fenomen te vertete. Klubet me te njohura te Londres gjate veres transferohen aty. BBC nga qershori deri ne gusht transmeton nga Agia Napa nje nga programet e saj radiofionike me te ndjekura, ndersa MTV organizon festa te medha ne plazh


  Ku mund te ushqehesh ne Qipro?
  Ja disa nga restorantet e ketij vendi:

  Taverna Napa
  Nje taverne e mrekullueshme me tarace ku mund te shijohen gatimet tipike te kuzhines qipriote. Atmosfera eshte romatike dhe familjare.

  Vassoi
  Gjendet afer portit dhe eshte nje taverne e specializuar ne gatimet e peshkut te fresket, por menuja permban dhe gatime te mishit dhe sallatave.
  Restorante te tjera jane: Porta, Markos, To Vrysi, Spondas, Apothiki, Akamas Fish Taver, Sanouto Tavern, Kalemies etj.

  Sigurisht qe per te kaluar pushime sa me te mira duhet dhe nje vend sa me i pershtatshem per te fjetur. Ja disa nga hotelet ku mund te qendroni gjate pushimeve tuaja ne Qipro:

  Grecian Park Hotel
  Hotel me pese yje i vendosur prane detit pak minuta larg nga Agia Napa. Jane te shumta sherbimet qe ofron ky hotel. cmimi per nje dhome cift fillon nga 80 sterlina qipriote.

  Adams Beach
  eshte nje hotel me kater yje por eshte njelloj sikur te kishte pese. Ai ka 310 dhoma dhe cmimi per nje dhome dopio fillon nga 80 sterlinat qipriote.

  Cyprus Villages
  eshte nje ide e mire per pushime paksa ndryshe. Cyprus Village ofron 10 mundesi te ndryshme per te zgjedhur strehimin tuaj ne lokalitete te ndryshme.
  Jane dhe mjaft hotele te tjere ku mund te pushoni si: Nissi Beach, Annabelle, Hellas, Anassa, Natura Beach, Four Seasons, Paphos Amathus Beach, Curium Palace.

  Jeta e nates ne Qipro

  Bedrock Inn
  Nje bar sureal i dominuar nga shiprti i adoleshences, gati nje park argetimi qe ndodhet pothuajse ne gjysme te rruges midis Jurassik Park dhe Flintstones. Ndodhet benda nje veze gjigane dinosauri. Bari fton rregullisht Dj te nje niveli nderkombetar.

  Marinellas
  eshte nje bar me dy kate. Vendi me ideal ku mund te marresh vesh gjithcka qe ndodh ne qytet, te shijosh nje pije dhe te degjosh Dj me te njohur angleze.
  Bare te tjera jane: Napa Dreams, Memphis, Kashmir, Kahlua, Black &White, Titanic etj.
  Deshironi te keni nje kujtim nga pushimet tuaja qipriote? Ja disa nga dyqanet ku mund te blini dicka:

  Planet Sound and Vision
  eshte nje dyqan me disqe shume i furnizuar. Aty mund te gjesh te gjitha te rejat muzikore nga Anglia dhe muziken me te zgjedhur me te cilen krenohen greket.

  Mukta
  eshte nje dyqan veshjesh dhe aksesoresh etnike, suveniresh dhe CD. Gjithashtu eshte dhe nje bar ku mund te shijosh llojin e kafese qipriote.

  Christakis Themistocleus
  Ne qofte se deshironi nje veshje tradicionale qipriote qe te jete per masen tuaj mund te zgjidhni copen qe deshironi dhe brenda 3-4 diteve veshja juaj eshte gati.


  Vende per t'u vizituar:

  Larnaka
  Ky qytet i vogel me 60 mije banore eshte porta kryesore per te hyre ne Qipro. Vitet e fundit eshte zhvilluar me shpejtesi ne drejtimin turistik i cili ka ndikuar dhe ne nje urbanizim kaotik te zones. Sidoqofte meritojne te shikohen kisha e Agio Lazaros (legjenda thote se Shen Lazari e kaloi ketu jeten e tij te dyte pasi u debua nga Jezusi). Pergjate vijes bregdetare eshte muzeu i Fondacionit Pierides i cili ka mjaft objekte nga periudha neolitike dhe ajo romane.

  Agia Napa
  Ky vend eshte pak Rimini dhe pak Ibiza qipriote. Nuk ka shume gjera per te pare por eshte nje qender e mireorganizuar qe i ofron turisteve te saj cdo lloj argetimi. Por mjafton te spostohesh vetem pak kilometra nga aty dhe mund te hasesh pamje interesante dhe fshatera autentike.

  Keshtjella e Koloseve
  14 kilometra ne lindje te Lemesos ne rrugen per ne Pafos eshte kjo keshtjelle ushtarake e ndertuar fillimisht ne shekullin e XIII dhe e rindertuar ne formen e saj aktuale dy shekuj me vone. Ka qene nje vend strehimi per kavalieret qe ktheheshin nga kryqesimet e fundit ne Token e Shenjte. Nga bedenat e saj shikohet nje pamje e mrekullueshme. Keshtjella qendron e hapur cdo dite nga ora 9-19.30

  Pafos
  eshte me interesantja midis lokaliteteve turistike qipriote, dhe eshte perfshire ne pasurite boterore te UNESKO-s. Rrenjet e saj gjendet para mijera vitesh dhe kudo deshmohet historia e saj e lavdishme. Ajo ka mozaike te shumte te ruajtur mrekullisht. Per t'u vizituar jane dhe varret mbreterore, keshtjella bizantine, kisha Panagia Chrysopoliytissa dhe muzete e ndryshem arkeologjike bizantine dhe etnografike.

 9. #9
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Udhetim neper mrekullite e botes

  Stambolli dhe Antalia "Parajsa ku shlodhet perendia"

  Midis lindjes dhe perendimit, Turqia eshte nje tjeter vend i deshiruar per pushime. Hijeshia legjendare dhe fatale e Stambollit, pamja e ujevarave te ngurtesuara gelqerore te Pamukkale, terheqja e nje qyteterimi te zhdukur, jane vetem disa nga prioritetet e panumerta turistike qe te ofron ky vend. Jane brigjet e Bodrumit dhe Antalias ku deti Egje bashkohet me detin Mesdhe qe eshte nje vazhdimesi gjiresh te mbushur me rere dhe me vende te virgjera te mbuluara nga nje vegjetacion i pasur. Nuk duhet harruar qe Turqia me 3000 kilometrat e brigjeve te saj dhe me nje klime qe eshte e pershtateshme per pushime detare nga prilli ne vjeshte, tashme eshte konfirmuar si nje qender detare pushimi qe te ofron nje turizem modern dhe te paharrueshem.

  Pushimet ne Turqi, diell, plazhe me pyje pishash, det te paster dhe hotele te nje cilesie shume te mire jane arsyet e duhura per te pushuar ne kete vend. Kryevepra te artit islamik dhe mbetje te pabesueshme arkeologjike, plazhe te shketer dhe det i kristalte, ambjente te pakontaminuara dhe lojra te natyres, te vetmet ne bote. Ne perendim te vendit gjenden qytetet turke me me shume rendesi turistike. Pervec Stambollit jane dhe Smirne, Adana, Bursa, joshese me dekoret e tyre. Gjate kesaj vije bregdetare deti eshte fantastik keshtu mund te alternohen ditet me diell ne plazh me vizita ne mbetjet arkeologjike jonike, greke dhe romane.

  Gastronomia
  Per ata qe deshirojne nje guzhine te mire, jane te pafundme pjatat tradicionale. Ndryshe nga sa mendohet, guzhina turke nuk eshte e pashijshme, por perfaqeson shije shume te forta vecanerisht te vleresuara jane "mezeler", antipastat qe nga lloji dhe shija mund te perfaqesojne dhe nje pjate te dyte shume te mire. Ne baze te pjatave te forta eshte mishi i dashit, i sherbyer ne feta shume te holla e lengun e tij (kebab), apo gatuar me domate dhe speca (sis kebab). Shume te mira embelsirat e te mrekullueshme frutat, nuk duhet lene pa provuar rakia e famshme dhe likeri me anason 45 grade qe sherbehet dhe i holluar me uje si aperitiv dhe kafeja turke e cila behet me pluhur shume te imet kafeje dhe perpara se ta pish duhet ta lesh me pare qe nje pjese e saj te mblidhet ne fund te filxhanit.

  Ne Turqi vec te tjerash mund te besh nje shpenzim ne blerje shume te leverdisshem. Artikujt e veshjeve te lekures, cantat, gjerat prej ari, vareset prej filigrani dhe gjithashtu guret e cmuar. Nje artikull shume i vecante jane dhe tapetet te cilat mund t'i gjesh nga llojet me te ndryshme. Duhet te kujtoheni qe per bizhuterite floriri me i perdorur eshte 14 karat prandaj verifikoni para se te blini.

  Stambolli
  Stambolli eshte nje nga qytetet me te jashtezakonshem qe mendja njerezore mund te imagjinoje. Nje unaze ku lidhen kultura dhe qyteterime te ndryshme ku sugjestionet e lindjes lidhen me terheqjen e perendimit. Te shkosh ne Stamboll, mbi te gjitha do te thote te enderrosh shkelqimet e te shkuares. Basilika e Santa Sofias, e ndertuar ne 548, nje deshmi e gjalle e joshjes se asaj epoke. Xhamia Blu nga ku do te degjoni disa here ne dite therritjen e besimtareve muslimane per t'u falur ne xhami e cila eshte e shtruar me tapete qe mbulojne 2700 metra katrore te salles se lutjes dhe muret e veshur me iznik te nje tonaliteti blu. Pallati i pabesueshem Topkap, nje nga muzete me te medhenj te botes, rezidence sulltanesh per tre shekuj me rradhe, eshte i ngritur ne njeren prej shtate grykave te qytetit. Ne qofte se ju joshin kenaqesite orientale, atehere mos lini pa provuar banjen turke ose hamam, provoni Cagaloglu Hamami (Yerbatan Caddesi), te ndertuar me shume se tre shekuj me pare qe ka pritur miq te rangut te Franz Liszt e Fiorence Nightingale dhe Cemberlitas Hamam (Vezirhan Caddesi). Nje emer i mire hoteli ku mund te qendroni eshte Valide Sultan Konagi, (Ishakpasa Cad. Kutlugun Sokak 1, tel 0090/212/5176558). eshte nje shtepi e vjeter e stilit otoman te shekullit XIX me nje restorant shume te shijshem qe ofron dhe nje pamje te bukur mbi detin Marmara dhe brigjet aziatike te Stambollit.

  Disa adresa per te shijuar lokale te mira dhe me cmime te leverdisshme:
  Cennet (Divanyoiu Cad.9) me muzike dhe spektakle te vazhdueshme live;
  Cinar Restaurant (Iskele Meydani 42) ne Ortakoy, ku mund te te sherbehet peshk shume i mire per rreth 20 mije leke;
  Nje sugjerim: per te ngrene darke mundohuni te evitoni zonen e Kumkapi, nje mbledhje e vogel peshkataresh qe ne mbremje trasformohen ne kapes turistesh duke mos i lene te qete deri sa te futen ne lokalet e tyre.

  Antalia
  Ka nje thenie ne keto ane: "Allahu krijoi boten per gjashte dite dhe diten e shtate u shlodh ne Antalia". Zoti nuk kishte se si zgjidhte me mire dhe ne fund te fundit gjithcka eshte veper e tij. Mrekulli te tilla si ato qe admirohen pergjate bregut nga Kalkan ne Manavgat i detyrohen vetem atij. Per Antalian gjeografi arab Ibn Battuta ne 1332 shkruan: "eshte nje nga qytetet me te bukur te botes. Shume i madh dhe me i hijshmi qe mund te imagjinohet dhe i ndertuar mjaft mire. cdo minoritet eshte i ndare nga tjetri. Tregtaret kristiane qendrojne ne nje lagje te quajtur almina (porti) dhe greket ne nje lagje tjeter. Ne kete qytet frutat dhe uji jane nga me te rrallet dhe te vleresuar ne bote."
  Megjithate vitet kane kaluar dhe mbi qytetin e Antalias dhe pse perseri mbetet nje qytet magjepes dhe nje nga mrekullite e natyres. Antalia me rivieren turke qe pasqyrohet ne Mesdhe eshte nje parajse e vertete per te apasionuarit e detit dhe sporteve ujore por jo vetem per ta. Malet Tauri qe ngrihen para detit jane nje terheqje e madhe per alpinistet. Ketu ne disa muaj te vitit eshte e mundur qe gjate paradites te besh ski ne pistat e shumta dhe me pas te lahesh ne det per nje banje shlodhese.
  Riviera turke eshte kryeqender e turizmit. Hotelet variojne me cmime dhe lloje nga me te ndryshmit dhe populli mikprites i Antaliasdo t'i beje me te rehateshme dhe te kendeshme pushimet tuaja. Ne Antalia malet Tauro te mbuluara me pisha zgjaten drejt detit te shkelqyer duke formuar nje breg te parregullt me gjire te fshehur.
  Antalia eshte nje parajse per banjo detare, notim dhe sporte ujore si serfi dhe ato malore si alipinizmi.
  Marina e Kaleici eshte pika e forte e Antalias dhe ka fituar cmime kombetare dhe nderkombetare. Ne kete qender nje turist mund te gjeje gjithcka qe deshiron.
  14 km ne veri-lindje te Antalias ndodhen ujvarat superiore te Dudenit, gjate rruges per ne plazhin e Lares e gjenden ujvarat inferiore te Dudenit. Ujvara e Kursunlu dhe liqeni Nilufer, qe te dy 18 km nga Antalia, jane dy vende te mrekullueshme natyrore.
  Perparesite tuiristike te lokalitetit te Sides i detyrohen pozicionit perrallor te saj ne nje nga gjiret e formuara nga mali Tauro, ne plazhet magjepes me klime gati subtropikale. Kjo zone eshte nje Ibiza e vogel turke. Ne afersi te Kalkanit eshte plazhi i Pataras qe shtrihet rreth 22 km. eshte plazhi me i gjate ne Turqi dhe njekohesisht me i gjati ne Evrope.

  Vendet ku mund te pushohet
  Kemer eshte 40 km ne perendim te Antalias. Kemeri eshte nje nga zonat me te njohura detare te Turqise me gjire te vetmuar dhe me plazhe me rere qe shtrihen ne kembet e malit Taur.
  Side eshte nje lokalitet i zhvilluar turistik qe shtrihet 70 Km ne lindje te Antalias qe pervec plazheve te gjata me rere ofron dhe mbetje te rendesishme arkeologjike.

  Belek eshte lokaliteti tjeter turistik i zones 40 Km nga Antalia, ku vec te tjerash eshte dhe klubi nacional i golfit, territoret e gjata me rere te holle dhe te pakontaminuar. Ne afersi jane disa nga gjiret me te bukura te Turqise te shperndara mes pyjeve te panumerta dhe te dendura te pishave. Keshtu duhet te vizitohen gjiri i Belcekiz dhe e fameshmja Laguna Blu (Olu Deniz), ujrat e e qarte dhe te qete te se ciles jane ideale per sportet detare.

  Ku mund te flesh ne Antalia
  Club Hotel Sera Lara tel 349 34 34 fax 349 34 54. Mjaft elegant per nje dhome cift cmimi mbi 200 dollare.
  Kislahan Kazim Ozalp Cad. 55 tel 2483870 fax 2483870 fax 2484297 cmimet shume te larta
  Olbia Akdeniz Bulvari Konyaalti tel 2290500 fax 2290505 cmime te mesme.

  Villa Orhon Lara Cad 1538 Sdok 3 Sirinyali tel 3230426 fax 3230425 cmime te mesme dhe te ulta.
  Merve Cumhuriyet Cad 24 Sok 2 tel 2487800 fax 2426663 cmime te mesme dhe te ulta.

  Lokalet
  Olympos Disscos Falez Hotel Konyaalti Falez Mevkii Antalia tel 2485000. Nje nga diskot me te mira pergjate bregut te Anmtalias, laser shoe dhe musike e kohes hyrja vetem cift.

  North Shield Pub Kilicaslan Mah.Park Sok 11 Antalia tel 2411901 Pub i nje stili anglez me perzgjedhje birrash dhe eiski malteze

  Dedikodulu Meyhane ne brendesi te Ally Kaleici tel 2443008. Muzike pop turke, live
  Cece Yacht Harbour 32 Antalia Maerina. Spektakle muzikore live. Pergjithesisht ka nje publik joturk.
  Club Fleming Dedeman Hotel Lara Yolu Antalia tel 3213930. Diskoteke musike hip hop drum'n bass elektronik

  Shopping
  Golden Perge Shopping Center Asku tel 426 39 83 nje galeri tapetesh 10 km larg nga Antalia
  Antik Bazzar Selcuk Mahallezi,Izmirli Ali Efendi Sok 12 mund te gjeni qilime autentike te bere me dore
  Pasabahce Cumhuriyet Cad Vakif Ishani 34 tel 2430339. Prodhim dhe xhitje xhamash kristali dhe porcelani.
  Beget Silver Botique ,Cumhuriyet Cad 21 tel 2427562 Dyqan bizhuterishe te argjenta

 10. #10
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon3 Budapesit: Qyteti ne miniature


 11. #11
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon8 Miami: Qyteti i nxehte i cdo stine


 12. #12
  Minifotoja e anetarit Administratori
  Administratori eshte Jashte Linje Administratori Pedestrian Killer Champion
  Reg
  06-07-02
  Lokalizimi
  Chicago
  Postime
  2,935
  Faqe ne Ditar
  10
  Images
  2408

  Icon8 Bukurite e Krimese

  Imazhe te Ngjitura Imazhe te Ngjitura
  Always be yourself, express yourself, have faith in yourself, don't go around looking to duplicate a successful personality.

 13. #13
  Minifotoja e anetarit AlbShkodra
  AlbShkodra eshte Jashte Linje Anetare Nderi
  Reg
  11-09-03
  Lokalizimi
  Londer
  Postime
  5,425

  Kryesore Zurich: Qyteti me i mire ne bote!

  Qyeteti Zvicerian eshte vendi me i mire ne bote persa i perket cilesise se jeteses.

  Nder 30 qytetet me te mira ne bote, 17 jane ne Europe.

  Kjo rezulton nga studimi i fundit i bere nga shoqeria kerkimore Britanike ''Mercer Human Resource Consulting''
  Kryeqyteti i Irakut, Bagdadi, ishte i fundit ne listen e 215 qyteteve ne bote.Vankuveri ne Kanada, Viena ne Austri ishin se bashku ne vendin e trete te kesaj liste.

  Studimi qe behet per te informuar diasporat e ndryshme qe jetojne ne keto qytete, analizon kriterie te ndryshme qe nga shendetesia, arsimi, transporti publik, siguria shoqerore si dhe faktore te ndryshem ekonomike dhe mjedisore.

  Disa Vende Evropiane, Australia dhe Zelanda e Re dominuan listen e ketij viti te kaluar me qytete si Aukland, Berne, Kopenhagen, Frankfurt dhe Sidni, te gjithe ne 100 me te miret.

  Studimi u be kryesisht ne Nentor 2003 dhe perdor New York-un si epiqender duke u bazuar mbi nje pikavarazh prej 100 pikesh. Nju Jorku ishte i 38-ti ne liste (nga vendi i 44 vitin e kaluar), rreth 6.5 pike pas Zurich dhe Geneve-s.
  Studimi arriti ne perfundimin se rrethanat qe po shoqerojne "luften kunder terrorizmit" te drejtuar nga administrata e presidentit Bush, kane ndikuar per keq ne cilesine e jetes ne shume qytete Amerikane dhe ne disa qytete te Lindjes se Mesme dhe Afrikane.

  Milano, Athina dhe Roma ishin qytetet me te pasigurta ne Evropen Perendimore per
  shkak te kriminalitetit te larte. Ndersa ne SHBA, Washington DC ishte qyteti me i dobet per sa i perket sigurise personale.

  Shume qytete Amerikane kishin rene me poshte kete vit per shkak te masave te ndryshme qe jane marre per te mbrojtur njerezit nga terrorizmi. Honolulu dhe San Francisko, ne vendin e 24 ishin qytetet me te mira Amerikane ndersa Atlanta kishte rene ne vendin e 66.
  Kartumi ne Sudan, Brazaville dhe Pointe Noire ne Kongo, si dhe Bangui ne Afrike iu bashkangjiten Bagdadit si vendet me cilesine me te keqe te jetes. Bagdadi qe vitin e kaluar u pushtua nga forcat Amerikane dhe Britanike, kishte rene 16 pike ne vendin e fundit.

  Ndoshta pika me e rendesishme e ketij studimi ishte fakti qe terrorizmi ne Lindjen e Mesme dhe krizat ekonomike dhe politike ne shume vende Afrikane, kane rritur distancen midis qyteteve me te larta dhe me te poshtem ne listen e 215 qyteteve boterore.

  10 qytetet me te mira per cilesine e jeteses:
  1.ZURICH-Switzerland 106.5
  1.GENEVA-Switzerland 106.5
  3.VANCOUVER-Canada 106
  3.VIENNA-Austria 106
  5.AUCKLAND-New Zealand 105
  5.BERN-Switzerland 105
  5.COPENHAGEN-Denmark 105
  5.FRANKFURT-Germany 105
  5.SYDNEY-Australia 105
  10.AMSTERDAM-The Netherlands 104.5
  10.MUNICH-Germany 104.5


  10 qytetet me te keqija per cilesine e jeteses:
  206.LUANDA-Angola 39.5
  207.NDJAMENA-Chad 38.5
  207.NOUAKCHOTT-Mauritania 38.5
  207.OUAGADOUGOU-Burkina Faso 38.5
  207.SANAA-Arabic Republic of Yemen 38.5
  211.KHARTOUM-Sudan 33.5
  211.POINTE NOIRE-Congo 33.5
  213.BRAZZAVILLE-Congo 29.5
  214.BANGUI-Central African Republic 28.5
  215.BAGHDAD-Iraq 14.5


  Qytetet me sigurine me te larte
  1. Luxembourg
  2. Bern-Switzerland
  3. Geneva-Switzerland
  4. Helsinki-Finland
  5. Singapor
  6. Zurich-Switzerland
  7. Nagoya-Japan
  8. Omuta-Japan
  9. Osaka-Japan
  10. Tokyo-Japan


  Qytetet me te pasigurta:
  1. Bangui, Republika Qendrore Afrikane
  2. Abidjan, Bregu i Fildishte
  3. Pointe Noire, Kongo
  4. Brazzaville, Kongo
  5. Luanda, Angola.
  Imazhe te Ngjitura Imazhe te Ngjitura
  Njeriu lind per ta jetuar jeten, pastaj kerkon magjine e saj: dashurine, pasi e gjen... jeta stoliset me miresi... miresise i falesh dhe me engjellin tend keni nje zemer te perbashket. Te dua cmendurisht engjelli im.

Tema te ngjashme

 1. Udhetim ne Europe
  By eden in forum Chit-Chat
  Pergjigje: 23
  Postimi i Fundit: 27-05-2012, 13:30
 2. Mrekullite e Qabes - Konstantja 1,618
  By Muslimani in forum Kurani dhe Jeta
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 28-04-2009, 10:15
 3. Shpirti artistik shqiptar anembane botes.
  By alb-souvenirs in forum Faqe shqiptare ne internet
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 24-11-2008, 20:16
 4. 7 mrekullite e botes
  By Administratori in forum Kuriozitete
  Pergjigje: 0
  Postimi i Fundit: 07-08-2007, 15:09
 5. Udhetim neper Shqiperi
  By Administratori in forum Guida dhe udhetime Turistike
  Pergjigje: 22
  Postimi i Fundit: 07-03-2006, 21:19

Tags for this Thread

مواقع النشر (المفضلة)

مواقع النشر (المفضلة)

Rregullore Postimi

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  

 • English
 • Shqip
 • Italiano
 • Deutsch
 • Français
 • Español
 • Hrvatski
 • Svenska
 • Russian
 • Nederlands
 • Arabic
 • Türkçe
 • 简体中文
Rreth nesh | Ndihme | Reklama | Sherbime | Kushtet e Perdorimit | Politika e Privatesise | Rss
Copyright © 2001- Parajsa.com All rights reserved.