PDA

Versioni Origjinal : Per emigrantet ne Mbreterine e Bashkuar!Administratori
14-02-2006, 22:44
Udhezues per procedurat e pajisjes me pasaporte Shqiptare

Keto udhezime jane marre nga Ambasada Shqiptare ne Londer, "Seksioni Konsullor".
Vlefshmeria e tyre vlen nga data e fundit e ndryshimit.

Ne mbeshtetje te kerkesave te ligjit nr.8668 date 23.11.2000 "Per pajisjen e shtetasve shqiptare me pasaporte per jashte shteti", cdo shtetas shqiptare qe jeton jashte Shqiperise, mund te aplikoj per tu pajisur me pasaporte udhetimi per jashte shteti, vlefshmeria e se ciles eshte per 10 vjet. Me poshte do te gjeni te gjithe procedurat qe duhet te plotesoni ne rast te kerkeses per tu pajisur me pasaporte te re.

1. Dokumentat qe duhet te depozitoni ne Perfaqesi:
? Certifikate lindje me fotografi, leshuar brenda 3 muajve te fundit nga data e depozitimit te saj.
? 4 cope fotografi me permasat 4 x 5 cm, me ngjyra te bera ne sfond te bardhe, pamja te jete ballore dhe fytyra te zere 70% te fotografise.
? Nje kerkese individuale me shkrim (plotesohet ne Ambasade).
? Fakultative, nje kerkes me shkrim drejtuar Ambasades me te dhenat e tua personale si adresa e banimit, vendi i punes, perberja familjare, koha e qendrimit ne Britani, nr.telefonit etj.

1/a. Per femijet nen moshen 16 vjec depozitohen:
? Certifikate lindjeje me fotografi
? Certifikate e perberjes familjare
? 4 cope fotografi me permasat 4 x 5 cm, me ngjyra ne sfond te bardhe, ku pamja te jete ballore dhe fytyra te zere 70% te fotografise.
? Kerkese me shkrim nga te dy prinderit e hartuar para noterit ose nenpunesit te perfaqesis qe mbulon sherbimin konsullore dhe e nenshkruar prej tyre. Kur prinderit jane te ndare, kerkesa nenshkruhet nga prindi te cilit femija i eshte lene ne ngarkim.
? Fotokopje e legalizuar e vendimit te gjykates per rastet kur prinderit jane te ndare.

2. Procedura e aplikimit
? Aplikanti duhet te paraqitet personalisht ne Ambasade kur ai aplikon vete per pasaporten e re.
? Aplikimi mund te behet edhe nepermjet perfaqesuesve te pajisur me prokure te posacme nga aplikanti (Dokumenti i eshte bashkangjitur ketij postimi, mund te shkarkoni nje kopje per plotesim). Prokura e posacme mund te behet perpara nenpunesit te Perfaqesise ose para noterit. Ne rast se behet para noterit ajo duhet te perkthehet dhe legalizohet ne Perfaqesi.
? Te dhenat qe ai tregon gjate aplikimit duhet te jene te sakta dhe te verteta, ne te kundert cdo pergjegjesi bie mbi aplikantin. Me vertetimin e nje rasti te tille procedurat nderpriten, cdo pagese e bere nuk kthehet dhe procedurat per aplikim duhet te fillojne nga e para.

3. Te tjera
? Pagesa per aplikim per pasaporte te re per jashte shtetit eshte 80 EURO ose ekuivalentimi ne paund. Per shumen e derdhur aplikanti pajiset me mandat arketimi, i cili sherben per terheqjen e pasaportes.
? Periudha e shqyrtimit dhe pajisjes me pasaporte per aplikantin eshte 3 muaj nga momenti i aplikimit.

Administratori
14-02-2006, 22:53
Si te shkruajme nje dokument prezantimi (CV)?
Kleant HALILI

c'do shqiptari qe jeton ne Britani te Madhe duhet patjeter ti jete kerkuar dokumenti i prezantimit "Curriculum Vitae"(CV), i cili eshte nje dokument i rendesishem per prezantim neper agjencite e ndryshme. Jo vetem kjo, por dokumenti i prezantimit perdoret si nje ure lidhese dhe njohje ndermjet klienteve. Ky artikull deshiron te jete nje udhezues per t'ju ndihmuar te krijoni nje dokument prezantimi per te kerkuar pune ne Britani te Madhe.

c'fare duhet te permbaje dokumenti i prezantimit?
Ku eshte e mundur duhet ti pershtatet nevojave te kompanise duke nxjerr ne pah aftesite e tua ne lidhje me punen qe ju jeni te interesuar. Dokumenti i prezantimit nuk duhet te jete me shume se 2 faqe, zakonisht nje faqe eshte e mjaftueshme. Faqja e pare duhet te permbaje informacione te mjaftueshem per konsultuesin nese i nevojitet t?ju kontaktoje. Per prezantim sa me te qarte te dokumentit preferohet shtypja ne kompjuter, neqoftese nuk keni kompjuter ne shtepi mund te vizitoni librarite e komunave nga ku ofrohet perdorim falas (ju sygjeroj per shtypjen e dokumentit ne kompjuter te perdorni programin "Microsoft Word").

Zgjidhni nje skeme e cila tregon qarte zotesine dhe arritjet tuaja. Historia e punee te bera preferohet te jete unike duke paraqitur mjeshterine e fituar ne lidhje me punen qe jeni te interesuar. Arritjet duhet te jene te shkurtra, te ndara me pika duke vendosur rrolin tuaj. Ne dokumentin e prezantimit gjithashtu duhet te vendosni nje liste te shkollimeve ose kurseve qe keni kryer.

Nje shembull dokumenti prezantimi.
Ne krye shkruajm ne qender: "Curriculum Vitae" ose "Resume". Poshte shkruajm emrin dhe mbiemrin si dhe adresen per kontakt psh:

Bill Jones
29 Acacia Avenue
Harrow, Middlesex, HA23PQ
020 8345 8629
079 0001 4564
bill@***.co.uk

Ne vazhdim shkruani ne qender profesionin tuaj dhe me poshte nje pershkrim te shkurter te objektivit tuaj, psh:

Internet & Ecommerce Project Manager

OBJECTIVE
I am looking for a position where I can use my project management, internet management, ecommerce and team management experience to deliver excellence in interactive online technology.?

Me pas mund te shkruani per punen qe deshironi duke paraqitur qarte preferencat tuaja, statusin, eksperiencen, edukimin dhe aftesite, psh:

TARGET JOB
Desired Job Type: Employee, Contract
Desired Status: Full-Time
Site Location: No Preference

WORK STATUS UK
I am authorized to work in this country for any employer.

EXPERIENCE
. 7/1999 - Present: TMP Worldwide, UK London
. Internet Manager, Europe
. Internet and Business Technology
Responsibilities: Design, Develop and Manage Internet and Intranet projects within the Recruitment and Search & Selection businesses across Europe for 16 organisations.

EDUCATION
. Cold Fusion Programming
UK-London
Vocational
. Masters of Organisational Development & Training
Australia-NSW-Sydney
Masters Degree
. Web Strategies and Opportunities for Business
Australia-NSW-Sydney
Professional

SKILLS
Skill Name Skill Level Last Used Experience
Microsoft - Word Expert Current 6 years
Microsoft - Excel Expert Current 6 years
Microsoft - Powerpoint Expert Current 6 years
Internet Explorer Expert Current 6 years
Netscape - Navigator Expert Current 4 years
WebTrends Professional Expert Current 4 years
Resumix - ResSearch Expert 1 year ago 4 years
Decisive Survey Expert Current 3 years
Homesite & Studio Intermediate Current 2 years
Lotus - ScreenCam Intermediate Current 3 years?

Ky dokument prezantimi eshte mese i qarte dhe i mjaftueshem, sidoqofte sipas preferencave mund te shtohet nje teks/mbyllje e shkurter ne fund per theksuar cilesite e tua gjithmone ne lidhje me punen per te cilen po aplikoni.

Suksese ;)

Baby_Girl
15-02-2006, 01:04
Pershendetje

Jane bere disa ndryshime ne amnestine familjare edhe shume te tjere po fitojne nga kjo amnesti.

Informatat mund te gjenden duke klikuar ketu (http://www.ncadc.org.uk/resources/familyamnesty.html)

Nese mendoni se ju perket juve, atehere nxitoni tek nje avokat.

Ju vafte mbare!

Sinqerisht,
Baby Girl

Baby_Girl
10-04-2006, 20:56
Testi i Nenshtetesise Angleze (Tani ne Shqip)

Te gjithe ata persona qe kane Leave to Remain In Uk , duhet te kalojne testin e Qytetarise . Per tu pergatitur per Testin , ju duhet te studioni tre kapituj nga libri Life in The United Kindom (Jeta ne Mbreterine e Bashkuar ) . Kapitujt 2-3 dhe 4 te nevojshem per Testin e Qytetarise Angleze , tani mund te gjinden ne Shqip , kundrejt nje pagese simbolike .
Per me shume info ju lutemi te kontaktoni 07913604429

Kur I marr une rezultatet ?

Ju do te keni mundesine te dini nese e keni kaluar testin menjehere pas mbarimit . Instruktori juaj do te ju thote nese e keni kaluar apo jo .

Cila eshte nota kaluese ?

Nota kaluese per testin eshte rreth 75 % .

Cfare ndodh nese e kaloj testin ?

Nese ju e kaloni Testin , mbikqyresi juaj do te ju jap nje leter-njoftim te kalimit te Testit. Kjo leter permban detaje te dates tuaj te Testit , detajet e mbikqyresit tuaj , lokacionin e qendres dhe nje numer tuajin identifikues ID .Kur te keni plotesuar formularin e Qytetarise ju duhet te bashkangjisni leter-njoftimin e kalimit te Testit dhe te ja dergoni te dyja Zyres Se Mbrendeshme (Home Office) Qendra e juaj e testimit gjthsh do ti dergoje Home Office nje kopje te Testit tuaj .

Cfare ndodh nese e humbas leter-njoftimin e kalimit te Testit ?

Leter-njoftimi i kalimit te Testit tuaj eshte shume e rendesishme : ju duhet ta mbani ne nje vend te sigurte deri kur te jeni gati per te plotesuar formularet e Qytetarise. Nese ju e humbisni kete leter , nuk do te u jepet nje e re per ta zevendesuar .

Cfare ndodh nese une deshtoj ne Test?

Mbikqyresi juaj I Testit do te ju keshilloje nese ju deshtoni ne test . Ju nuk duhet te aplikoni per natyralizim si Qytetar Anglez nese deshtoni ne Test.

Une kam deshtuar ne test , cfare mund te bej tani ?

Ju mund ta merrni Testin serish , por ne nuk ju rekomandojme at beni kete menjehere. Ju duhet te shkoni dhe te studioni dhe nje here Kapitujt 2-3 dhe 4 te librit Jeta ne Mbreterine e Bashkuar .

Administratori
24-04-2006, 10:24
Deshironi te ktheheni ne Shqiperi, nuk keni dokumenta nuk dini se si?
Nese jeni emigrante ne Mbreterine e Madhe dhe deshironi te ktheheni ne Shqiperi per nje arsye apo per nje tjeter, por nuk keni asnje dokument zyrtar nga qeveria angleze per te udhetuar, keni vetem pashaporte shqiptare, atehere veproni si me poshte:

- Shkoni ne Ambasaden Shqiptare dhe kerkoni qe tju mundesojne me nje travel dokument per te udhetuar drejt Shqiperise, per te miren tuaj tregojuni atje emrin tuaj te vertete qe keni ne pashaporte shqiptare, kjo e fundit nuk eshte e nevojshme te prezantohet ne kete ambasade, por do tju nevojitet shume kur te arrini ne Rinas, pasi policia atje ka ngritur nje ekip te vecante per raste udhetimesh te tilla, dhe do tju besdisin pa mase nese se keni ate pasaporte qe verifikon qe emri juaj eshte i njejte me ate qe keni ne travel dokument te dhene nga ambasada shqiptare ne Londer.

- Linja qe jua mundeson kthimin ne Shqiperi me kete travel dokument dhe nuk ju hap telashe eshte British Airways. Ju nuk mund te prisni nje bilete vajtja-ardhje me dokumentin e marre nga ambasada shqiptare, por vetem nje bilete vajtese dhe mund te shkosh lireshem ne vendin tend.

Deshironi te ktheheni ne Shqiperi, nuk keni dokumenta, do te shkoni atje per tu martuar me nje shtetase angleze, per te bere dokumentat ne ambasaden shqiptare, nese po veproni si me poshte:

- Nje menyre efikase per ta realizuar kete qellim tuajin, eshte te preni dy bileta nje vajtje ardhese per personin me shtetesi angleze me te cilin do te martoheni, dhe nje bilete vetem vajtje duke ndjekur proceduren e mesiperme. Nese mund te shkoni te dy ne te njejten dite, ose te udhetoni ne dite te ndryshme kjo nuk ka shume rendesi, ajo varet ne deshiren tuaj. Mos harroni te merrni me vete te gjitha dokumentat e celebrimit te marteses qe keni bere ne Angli, si edhe dokumenta te tjera qe verifikojne adresen e shteses angleze. Ambasada angleze ne Shqiperi, i ka pershpejtuar etapat e marteses dhe cdo gje do te kryhet ne nje kohe shume te shkurter.

- Suksese ne kurorezimin tuaj ne Shqiperi.

Gjithe te mirat

Administratori
24-04-2006, 14:40
Procedura e Marteses ne Shqiperi me shtetase Angleze

Udhezuesi i meposhtem do tju jape te gjitha kerkesat dhe dokumentacionet qe i nevojitet nje cifti per tu martuar ne Shqiperi.

Ju kerkojme ndjese qe celebrimi i marteses suaj nuk mund te behet ne Ambasaden Angleze, ne Tirane.

Nese deshironi te martoheni ne Shqiperi atehere ne ju rekomandojme te kontaktoni Zyren e Gjendjes Civile ne Tirane, per tju keshilluar:

Zyra e Gjendjes Civile
Bashkia Tirane
Bulevardi Deshmoret e Kombit
Tirana
Tel: 00355 4 253023/ ext 154 & 259966

Ata do tju keshillojne se perpara se te kryeni celebrimet e marteses ne Shqiperi, qe perfshin nje persona me shtetesi angleze, do tju nevojitet nje fotokopje e noterizuar e Certifikates se lindjes ne Angli te personit me shtetesi angleze si edhe nje certifikate qe quhet Certificate of No Impediment ose CNI. Certifikata CNI mund te merret ne cdo Zyre Regjistrimi ne Angli ose ne Ambasaden Angleze ne Tirane.

Nese ju po i pergatisni dokumentat e marteses ne Angli, ju lutem vini re se Zyra e Gjendjes Civile ne Tirane, do tju kerkoje qe ti keni te legalizuara te dyja dokumentat e marra ne Angli si certifikaten CNI po ashtu edhe Certifikates se lindjes ne Angli, ne Ambasaden Shqiptare ne Londer:

Albanian Embassy
2nd Floor
24 Buckingham Gate
London SW1E 6LB
Tel: 44 20 78 28 88 97
Fax: 44 20 78 28 88 69

Megjithate, nese ju jeni duke i pergatitur dokumentat ne Shqiperi, qe te dyja dokumentacionet e lartpermendura mund te leshohen nga nje punonjes i konsullates se Ambasades Angleze ne Tirane. Me pas do tju nevojitet, ti legalizoni keto dy dokumente ne Zyren e Legalizimeve, ne Ministrine e Puneve te Jashtme ne Tirane.
Individi me shtetesi angleze qe do te kerkoje certifikaten "CNI" ne Ambasaden Angleze, duhet te banoje ne Shqiperi te pakten 21 dite perpara se te beje deklarimin e marteses. Ne fund te periudhes, aplikuesit i kerkohet te shkoje ne Ambasaden Angleze per te kompletuar dhe firmosur Njoftimin e Marteses dhe te beje Betimin e kerkuar. Mbasi lajmi eshte prezantuar ne bordin e konsullates per 21 dite dhe nese nuk ka asnje kundershtim per kete martese te propozuar, nje zyrtar nga konsullata do tju leshoje nje kopje te legalizuar te certifikates CNI.

Aplikantet duhet te kene parasysh se as Zyrtari i konsullates as FCO nuk jane kompetent per te verifikuar qe kjo martese ekziston apo jo. Ajo certifikate qe leshohet nga konsullata eshte thjesht per te deklaruar publikisht se u krye nje propozim martese, dhe nje nga partneret e cifiti qe do te martohen eshte me shtetesi angleze.

Dokumentet e kerkuara jane si me poshte:

* Certifikata e Lindjes ne Angli (duke treguar ne te dhe emrat e prinderve);
* Pasaporta Angleze;
* Nje konsensus te nenshkruar nga prinderit apo kujdestaret nese personi qe do te martohet eshte nen moshen 18 vjec;
* Nese ndonje apo te dy nga partneret qe do te martohen kane qene me pare te martuar dhe jane ndare ose njeri nga partneret ka vdekur, duhet te paraqisin dokumentat origjinale te ndarjes ose certifikaten e vdekjes se partnerit;
* Pashaporta dhe certifikata e lindjes se burrit apo gruas shqiptare qe do te martohet;
* Pagesa qe duhet bere per Njoftimin e Marteses dhe pajisjen me certifikaten "CNI".

Alternativa e depozitimit te certifikates se marteses ne Angli
Kopja e martuar ne Shqiperi, mund ti prezantoje nje kopje te certifikates se Marteses autoriteteve ne Britane e Madh. Ajo qe kerkohet eshte qe cifiti i martuar te paraqese nje kopje te certifikates se marteses ne Konsullaten Shqiptare. Perpara se ti prezantohet kjo leter Zyrtarit te Konsullates duhet qe me pare te jete e autorizuar nga Zyra e Legalizimeve te Ministrise se Puneve te Jashtme te Shqiperise, dhe e shoqeruar me nje perkthim te noterizuar ne Anglisht. Nese keto kerkesa plotesohen, atehere behet pagesa e kerkuar dhe dokumentat do ti dergohen Zyres se Regjistrimeve te Pergjithshme ne Angli te zones me te afert nga vendbanimi i ketij cifti ne Britanine e Madhe. Adresa e plote e shtepise, adresa e email-it, numri i telefonit dhe i faksit duhet te jepen me korrektesi ndersa behet pagesa e kerkuar.

Vini re:
* Martesa nuk do te rregjistrohet ne Mbreterine e Madhe; certifikata e marteses vetem do te depozitohet per qellime arkivimi. Kjo do te thote qe certifikata origjinale do tju kthehet;
* Nuk ka obligim ligjor qe tju detyroje te rregjistroni martesen tuaj ne Angli. Cifti mund ta beje kete gje nese mendon se kjo eshte dicka e mire, por duhet te keni parasysh se mbi bazen e ligjit te martesave ne vende te huaja, kjo martese nuk mund te regjistrohet ne Britanen e madhe, por vetem mund te depozitohet ne arkivat e Zyres se Regjistrimeve te Pergjithshme;
* Per te depozituar Certifikaten e Marteses, mund te prezantohen te dy partneret ose vetem njeri prej tyre.